Народна странка

Народна странка Београд: Обнова фасаде општине скупља од зидања нове зграде, СНС пљачка немилице

Народна странка Београд: Обнова фасаде општине скупља од зидања нове зграде, СНС пљачка немилице

Градски одбор Народне странке Београд саопштио је данас да је власт СНС-а у општини Савски венац дала 400.000 евра за уређење фасада зграде општине и још једне зграде у власништву локалне самоуправе и позвала надлежне да испитају „ко је одговоран за толику пљачку грађана“.

„Реч је о пљачки народног новца, који је испумпан из буџета преко фирме која је извела радове. Дали су 400.000 евра за две фасаде, а за те паре су могли да изграде нову зграду. Ово им нећемо заборавити и тиме ће се бавити нова власт након промена“, рекао је одборник Народне странке у Скупштини Београда Милош Павловић у програму „Отворено“.

Председник Општинског одбора Народне странке Савски венац Звездара Љубомир Зрнић рекао је да је општина требало да уложи 400.000 евра у уређење болнице или градњу обданишта, а не да новац грађана троши на фасаде, поготово зато што зграде на којима су обнављане фасаде нису биле запуштене и низу захтевале хитну реконструкцију.

Зрнић је истакао да су многи грађани принуђени да се селе са Савског венца јер немају да плате порез на имовину, који је у тој општини највећи, пошто обухвата и елитна насеља Дедиње и Сењак.

„У екстра зони годишње се на стан од 50 квадратних метара плаћа 50.000 динара пореза. То нису виле, него станови у којима живе грађани са просечним примањима, а оптерећени су порезом као да су власници вила. Реч је и о најстаријим суграђанима који тешко живе због малих пензија, па су приморани да продају своје станове и селе се у делове града у којима је порез нижи“, рекао је Зрнић.

Павловић је додао да „градске финансије воде незналице чији је једини циљ да попуне рупе у буџету које настају крађом народног новца“.

„У насељу Миријево у општини Звездара неко за три стана плаћа исти порез као неко за само један стан у општини Савски венац. У Србији је, нажалост, луксуз имати макар један стан, а у Европи је луксуз када неко има три стана, па плаћа већи порез на остала два. Не може бити луксуз ако је неко наследио од родитеља двособан стан стар више од пола века“, рекао је Павловић.

Одборница Народне странке у Скупштини Београда рекла је да је главни град Србије поново међу најзагађенијима у свету, за шта огроман део одговорности сноси власт.

„Власт и даље дозвољава увоз возила са ’евро 3’ стандардима, који су важили пре више од 20 година и одавно су забрањени у државама окружења и у целој Европи, јер производе велико загађење“, рекла је Марина Липовац Танасковић.

Марина Липовац Танасковић рекла је да у Београду 49 одсто загађења потиче од електрана и топлана, 23 одсто од саобраћаја, 16 одсто од околне индустрије, а осам одсто од приватних ложишта.