Народна странка

Народна странка Београд: Власт намерава да Миленијум тиму прода Институт Јарослав Черни

Народна странка Београд: Власт намерава да Миленијум тиму прода Институт Јарослав Черни

Градски одбор Народне странке Београд саопштио је данас да власт намерава да фирми „Миленијум тим“ прода Институт „Јарослав Черни“, једини државни институт за водопривреду у југоисточној Европи и водећу научноистраживачку организацију у области вода, која се бави израдама научних студија, истраживањем, пројектовањем, инжењерингом и консалтингом и у којој ради 17 доктора наука и 13 магистара од укупно 235 запослених.

„Недопустиво је да држава приватном капиталу нетранспарентног порекла препусти тако угледну и референтну установу и то фирми ’Миленијум тим’, очигледно блиској режиму. Та фирма је ангажована на изградњи ’Београда на води’, а сада је добила и 10 милиона евра бесповратне помоћи од државе за куповину Врањске бање, док се помиње и као изгледни извођач градње београдског метроа“, наводи се у саопштењу београдског одбора Народне странке.

Народна странка је истакла да Институт „Јарослав Черни“ често издаје позитивно мишљење за пројекте које реализују фирме блиске држави, а које „сва стручна јавност оцењује као лоше по читаву заједницу“.

„Последњи такав пример у низу је студија на основу које су смањене зоне санитарне заштите у Макишком пољу како би се инвеститорима омогућила градња на водоизворишту. Стручна јавност критикује ту студију, а највећи проблем је што нису спроведена истраживања, већ је закључак донет на основу модела погодног за манипулисање“, наводи се у саопштењу.

Председник Одбора Народне странке за заштиту животне средине Александар Анђелковић рекао је да је држава очигледно одлучила да приватном капиталу препусти у руке сву контролу над пројектима које намерава да спроведе сада и у будућности, и то „градећи без сагласности јавних предузећа, са фингираним студијама без истраживања, на природним добрима и у заштићеним зонама“.

„Продаја Института ’Јарослав Черни’ изазива забринутост и доводи у питање истраживачко деловање те куће. Сумњам да фирма попут ’Миленијум тима’ жели да бесповратно улаже новац у едукацију докторанада и других стручњака које је ова институција у прошлости подржавала“, рекао је Анђелковић.

Анђелковић је додао да ће се „овај веома лош потез државе одразити и на квалитет пројеката који ће се у будућности радити у Србији и државама региона, где је Институт ’Јарослав Черни’ био ангажован“.