Народна странка

Миловановић: У авиону који је пао у Грчкој можда било још нешто осим школских мина

Миловановић: У авиону који је пао у Грчкој можда било још нешто осим школских мина

Члан Главног одбора Народне странке Александар Миловановић изјавио је данас да је необично да су украјинским авионом који је полетео из Ниша и срушио се у Грчкој транспортоване школске мине, које су четири пута јефтиније од „нормалних“ мина, јер транспорт тих мина авионом од Ниша до Бангладеша кошта између 400.000 долара и 500.000 долара, што је десет пута скупље од транспорта бродом.

„Претпостављам да је у авиону било још нешто што је можда ишло на неку другу дестинацију, не видим друго објашњење. Потпуно ми је сулудо да се школске мине транспортују авионом“, рекао је за Newsmax Adria Миловановић, који је од 2003. године до 2018. године радио у Одељењу за безбедност државног предузећа Југоимпорт СДПР, које се бави трговином оружјем.

Миловановић је навео да је Југоимпорт СДПР током 20 година био ексклузивни извозник оружја за Бангладеш, и додао да је од 2008. године до 2012. године то предузеће у Бангладеш извезло наоружање у вредности од 100 милиона долара, и то хаубице „Нора“ од 155 милиметара и хаубице од 105 милиметара, као и „муницију из Чачка за та средства“.

„Увек је транспорт обављен бродом јер је то најјефтиније“, објаснио је Миловановић.

Миловановић је додао да су у случају извоза оружја у Бангладеш авионом који се срушио у Грчкој „сумњиви начин транспорта, фирма преко које је извезено оружје и реакција власти“.

„У Бангладешу се најчешће спроводе набавке преко тендера, што је сложен процес и мора се имати локални партнер за такав посао, а у фирма која то ради мора имати људе који знају процедуре Бангладешу. Једино ако је фирма ’Валир’, која је извозила оружје у Бангладеш, добила 10 људи из СДПР-а па су они могли да наставе посао“, рекао је Миловановић.

Миловановић је оценио да иза фирме „Валира“ стоји неко „много озбиљнији и моћнији“.     

Упитан да ли је то трговац оружјем Слободан Тешић, као и о наводима портала Армс воч (Arms watch), који је објавио да је компанија повезана са Тешићем прошле године у САД извезла 249 тона српског оружја, Миловановић је одговорио да је то, ако је истина, озбиљан проблем за америчку администрацију.

„Тешић је на црној листи Министарства финансија САД и постоји списак од 10 или 12 људи с њим повезаних лица, као и фирме које су такође на црној листи, и сада добијамо информацију да Тешић извози оружје у САД преко повезаних лица“, рекао је Миловановић.

Члан Главног одбора Народне странке, који је и саветник председника те странке Вука Јеремића за безбедност, рекао је да је „у моменту када се појавила вест о паду авиона у Грчкој одмах подигнута ’тема Јасеновац’“, и оценио да су председник Србије Александар Вучић и председник Владе Хрватске Андреј Пленковић „одиграли дупли пас“.

Миловановић је навео да ће Грчка сигурно темељно испитати све у вези са падом авиона и товару који је преносио и да ће више детаља бити познато када та истрага буде завршена.

Упитан шта ће Народне странка предузети, Миловановић је одговорио да ће „Народна странка када дође на власт инсистирати да се испитају сва непочинства у наменској индустрији у последњих 10 година“ и да тужилаштво посебну пажњу посвети наменској индустрији.

„Ту пре свега мислим на ’Крушик’, СДПР, ’Прву петолетку’, Лучане и ’Црвену заставу’“, рекао је Миловановић.

Миловановић је додао да економски програм Народне странке предвиђа да минимална зарада буде 50.000 динара.

„У наменској индустрији ради око 15.000 људи и сигуран сам да они не примају 50.000 динара. Морамо да размишљамо о њима и побољшању њиховог стандарда“, закључио је Миловановић.