Народна странка

АЛЕКСИЋ: Увредљиво је за Србију да пријатељима проглашавамо Блера, Шредера и Клинтонове

АЛЕКСИЋ: Увредљиво је за Србију да пријатељима проглашавамо Блера, Шредера и Клинтонове

 „Председник републике Александар Вучић прогласио је пораз сопствене политике у вези са решавањем питања Косова и Метохије, а када изгубите подршку грађана  на једном тако важном националном питању логично је да поднесете оставку“, изјавио је први потпредседник Народне странке Мирослав Алексић за Телевизију „Наша“.


Он је додао да је, уместо оптужби да је за пораз крив „плачљив и губитнички народ“, Александар Вучић требало да распише нове изборе и кандидује нову политику.


 „Народ Србије није ни плачљив, ни губитнички и на Косову народ није изгубио ништа, изгубио је Александар Вучић. Изгубила је политика коју је он, без овлашћења институција заступао“, рекао  је Алексић.
Алексић је додао да грађани Србије ни данас нису упознати са тиме шта је Александар Вучић са Хашимом Тачијем и Рамушом Харадинајем преговарао, али да би одговор на то питање могао да да Тони Блер који  заступа интересе Вучића и његове партије лобирајући за 'разграничење'.


„Најбољи пријатељи председника републике у свету данас су они у које је управо он оптуживао за несрећу српског народа- Герхард Шредер који је присуствовао на митингу Српске напредне странке, Бил Клинтон који га тапше по рамену, Хилари Клинтон коју је подржао на изборима и Блер који данас заступа његову политику“, рекао је први потпредседник Народне странке  и додао да је и спољна политика коју Србија данас води неодржива.


„Александар Вучић се у спољној политици понаша као ’ненавођени пројектил’. Једног дана је у Москви, другог у Америци, трећег у Кини и са свима мисли да може да игра дипломатске игре. А највећи проблем је у томе што он тамо одлази са једним јединим циљем- да сачува своју власт, без обзира на цену коју ће за то платити Србија и грађани Србије. То није спољна политика, то је 'шибицарење' и поигравање са националним интересима Србије“, закључио је Алексић.


На питање да ли сматра да опозиција треба да напусти парламент Алексић ,који је и посланик у Скупштини Србије, рекао је да би цела опозиција парламент требало да напусти.
„У мањини сам, али мој лични став је да би опозиција требало да напусти парламент и да престане да даје легитимитет фарси.  Ако би напустили парламент и грађанима и свету би било јасно да тамо седе и да о Србији одлучују радикали, пресвучени радикали и ’јуловци’, исти ’екипа’ људи из деведесетих година".


Говорећи о "Савезу за Србију" Алексић је истако да је мисија Народне странке о уједињењу опозиције, формирањем Савеза остварена и да су тиме лидери опозиције показали да су спремни да чују поруку грађана.


„Оваквом режиму који разара све поре друштва можемо да се супротставимо само уједињени. То уједињење смо постигли високим нивоом разумевања. Разлике међу нама нису спорне, али ми данас немамо простора да говоримо о идеологијама јер живимо у перманентном ванредном стању које можемо да мењамо само тако што ћемо сабрати своје снаге и створити алтернативу власти. 'Савез за Србију' то јесте“, закључио је Алексић.