Народна странка

Марина Липовац Танасковић: Најризичнији возачи се смеју држави, порастао број погинулих

Марина Липовац Танасковић: Најризичнији возачи се смеју држави, порастао број погинулих

Посланица и потпредседница Народне странке Марина Липовац Танасковић изјавила је да „најризичнији возачи исмевају државу, јер се хапсе аутомобили, а не возачи“, и да у новом Закону о безбедности саобраћаја није било спремности за нове инструменте за безбедност саобраћаја, нити спремности за управљање брзинама и црним тачкама, као ни за ревизију безбедности на путевима.

„Унапређење безбедности саобраћа на путевима мора бити приоритет државе. Ако је приоритет да се граде путеви, онда би приоритет требало да буде и да људи не гину на тим путевима“, рекла је Марина Липовац Танасковић на седници Скупштине Србије.

Марина Липовац Танасковић навела је да се на путевима у Србији 2022. године догодило 33.230 саобраћајних незгода у којима је погинуло 553 људи, што је пет одсто више него 2021. године, и додала да број незгода смањен у поређењу са 2021. годином, али је погинуло више људи.

„Само 15. октобра у року од 24 сата погинуло је шест људи, имамо и црну хронику погибије деце на пешачким прелазима“, рекла је Марина Липовац Танасковић.

Марина Липовац Танасковић је додала да је новим Законом о безбедности саобраћаја прописано да се сав новац од казни слива у републички буџет уместо да део остане локалним самоуправама, што значи да ће локалне самоуправе добијати 31 одсто средстава мање него раније.