Народна странка

Јеремић: Неопходан обрачун са стечајном кликом у Србији

Јеремић: Неопходан обрачун са стечајном кликом у Србији

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да је због "најкорумпираније власти у Србији икада", која је обећавала искорењивање корупције и криминала, у држави створена моћна "стечајна клика" која испод цене продаје имовину некада веома успешних фирми а више хиљада радника оставља на улици.

"Ова власт је дошла на таласу обећања да ће учинити нешто по питању пљачкашких приватизација, а заправо су пљачку и черупање државне имовине подигли на квалитетно виши ниво кроз укидање Агенције за приватизацију и пребацивање свих ингеренција на Агенцију за лиценцирање стечајних управника", рекао је Јеремић за ТВ Наша.

Јеремић је рекао да је уместо да се траже стратешки партнери за фирме као што су Прва петолетка из Трстеника, ЕИ Ниш, 14. октобар или Београдска индустрија пива (БИП), око 30.000 радника од 2012. године остало на улици због лоше вођених стечајева.

Он је рекао да је "черупање државне имовине директна последица успостављања стечајне клике, а на врху те пирамиде је Данијела Вазура која има сву моћ у рукама, а поставио ју је (председник Србије) Александар Вучић и она директно одлучује ко ће водити који капитални стечај".

Према Јеремићевим речима, Вазура је и председница Комисије за полагање испита за добијање лиценце за стечајне управнике и "кроз људе које је директно поставила у дисциплинској комисији одлучује ко ће да изгуби који стечај".

"Она наређује шта онај који управља у стечају треба да уради и коме фирму да прода", рекао је Јеремић.

Он је навео пример стечајног поступка "Југоекспорта", подсетивши да је претходна стечајна управница Мира Штављанин, која је поступак водила од 2007-2015, смењена преко ноћи а на њено место постављена је стечајна управница која је добила лиценцу две године пре тога.

"Претходна стечајна управница је успела да на изузетно доброј локацији, у Кнез Михаиловој улици, прода један локал за 33.000 евра по квадратном метру, а нова стечајна управница продаје управну зграду у Коларчевој улици, са гаражом у Симиној улици, за 1.000 евра по квадрату", навео је Јеремић.

Он је као једног од моћних стечајних управника поменуо и Новака Стајића, који је такође пре неколико година добио лиценцу, а води 12 и више најуноснијих стечајева, наводећи као пример фирме Комграп и Верано моторс.

"Он је рођени брат Немање Стајића који води градски Секретаријат за легализацију и то су све изузетно чудне везе. Када се све стави на сто, добија се врло јасна слика концентричних кругова моћи у чијем је центру актуелни председник Србије", рекао је председник Народне странке и додао да је на врху пирамиде екипа која се енормно богати и средства улаже не у развој Србије него у опстанак Српске напредне странке.

Говорећи о изборима у Београду, председник Народне странке је приметио да су градске власти, знајући да су направили разне пропусте у реконструкцији Славије, овог пута отворили обновљени трг у четири сата ујутру, "у глуво доба", без медија, јер је дошло "фараонско наређење са врха власти" да мора да се тако уради.

"Журба им је због долазећих београдских избора, а сви су показатељи да је у Београду власт на прилично климавим ногама", оценио је Јеремић.