Народна странка

Анђелковић: Институт за водопривреду “Јарослав Черни” је на силу отет од грађана Србије

Анђелковић: Институт за водопривреду “Јарослав Черни” је на силу отет од грађана Србије

Институту, који је држава приватизовала и вредновала као неколико станова у Београду на води, само у “првих 4 месеца у 2022. години доделила је послове вредне скоро 6 милиона евра”, како су пренели поједини медији, а ми питамо надлежне да ли је то тачно?

Институт који је сада у власништву Милениjум тима и конзорцијума физичких лица у чијем саставу су и некадашњи директори Института, њих седам, продат је за невероватно скромних 2,6 милиона евра. Парадоксално је да је Институт у годинама пре приватизације бележио обрт која је 4 пута већа од цене за коју је продат, али га то није сачувало, као ни чињеница да је у Стратегији управљања водама на територији Републике Србије до 2034. године наглашено да би овај институт требало да добије већа овлашћења.

Народна странка је од самог почетка обавештавала грађане да је на снази једна корупционашка малверзација и први смо обелоданили име купца заинтересованог за приватизацију овог, за грађане стратешки важног, Института. На делу је управо оно чега смо се прибојавали, држава очигледно жели да надомести уложени капитал приватној фирми и фаворизује, овај сада приватни Институт, у добијању послова који се финансирају из буџета. Па је тако само у првих 4 месеца 2022. године доделила послове,  овом приватном институту у вредности од скоро 6 милиона како преноси Нова.рс. Ако је ово истина намеће се закључак да се инвестирано вишеструко исплатило купцима, а да ли је и грађанима?

Народна странка држи реч, а грађанима смо обећали поништавање спорне приватизације овог Института. У прилог томе, да основа за сумњу у регуларност приватизације има, говори и указ Савета за борбу против корупције Владе Србије, да ова приватизација може довести до несагледивих штетних последица по животе, здравље и имовину грађана Србије, која је потпуно игнорисана од стране власти.

др Александар Анђелковић
председник одбора Народне странке за заштиту животне средине