Народна странка

Одбор за заштиту животне средине: Имамо само једну планету – сачувајмо је

Одбор за заштиту животне средине: Имамо само једну планету – сачувајмо је

Светски дан животне средине се ове године обележава под слоганом Only one Earth (Само је једна Земља), са паролом Да живимо у хармонији са природом.

А како наша власт води бригу о животној средини? 

Данашња власт небригом и постављањем нестручних кадрова у Министарство заштите животне средине уништава нашу земљу. Удишемо један од најотровнијих ваздуха у Европи, реке су нам све загађеније, постали смо уточиште за све најпрљавије технологије у 21. веку, ничу дивље депоније... Животна средина не служи да се корумпирана власт богати уништавајући је. Упозоравамо и ту власт да постане свесна да без здраве животне средине нема ни здравог живота.

У решавање ових проблема највише треба да се укључе државне институције, јер њихова подршка и деловање може дати највеће резултате. Наравно, да би се то десило на одговорним позицијама морају бити одговорни, стручни и посвећени људи. Народна странка у оквиру Ресорног одбора за заштиту животне средине има стручне и квалификоване људе. У Програму РО за заштиту животне средине обухваћене су све еколошке теме – проблеми и решења, која ћемо, по доласку на власт, спровести у дело.

У Србији приближно 2,5 милиона грађана удише прекомерно загађен ваздух. Најалармантнија ситуација је у Београду, Панчеву, Бору, Смедереву – добро познатим црним тачкама на мапи Србије. Према подацима Европске агенције за животну средину (ЕЕА) међу градовима Европске уније најзагађенији је пољски Нови Соч који има годишњу концентрацију 27.3 микрограма по кубном метру ваздуха ПМ 2.5 честица. У Ваљеву и Београду је концентрација честица преко 30! Ресорни одбор Народне странке за заштиту животне средине предлаже конкретна решења за унапређење квалитета ваздуха: изградњу постројења за одсумпоравање димних гасова, прелазак градских топлана на природни гас, биомасу или комунални отпад, ревитализацију и проширење топловодне мреже, замену еколошки застарелих аутобуса градских саобраћајних предузећа, увођење строге казнене политике према највећим загађивачима и пошумљавање.

У унапређењу животне средине неопходно је да користимо обновљиве изворе енергије соларна енергија, еолска енергија (енергија ветра), хидроенергија (енергија река), енергија биосфере и др. Такође је од изузетног значаја рециклажа од које корист има читаво друштво. 

Свака одговорна власт требало би да унапреди живот својих суграђана, а не да се људи стално боре да би сачували део природе и имали ваздух да дишу. Питање животне средине није политичко питање. Ту нема и не може да има подела. То је питање нашег опстанка, наше културе.

РО Народне странке за заштиту животне средине