Народна странка

Анђелковић: Полицијска вежба на језеру Гружа довела у опасност водоснабдевање Крагујевца

Анђелковић: Полицијска вежба на језеру Гружа довела у опасност водоснабдевање Крагујевца

"На брани језера Гружа и око ње одржана је полицијска вежба "Гружа 2022", на којој је учествовало око 200 припадника МУП-а Србије, а присуствовали су и председник Србије Александар Вучић и министар полиције Александар Вулин”. 

Оволики немар и свесно угрожавање осетљивих санитарних услова у акумалцији која се користи за водоснабдевање није запамћена у модерној историји Републике Србије. Да ли ико у ресорним министарствима и кабинету председника размишља о томе? На језеру Гружа је строго забрањена пловидба моторним пловилима. Ова акумулација се деценију суочава са девастацијом и немаром, а Крагујевац и околина се водом снабдевају из ње. Поред свих недаћа са којима се свакодневно среће, просто је несхватљиво да неко прави овакав пропуст и угрожава и онако осетљив екосистем, у време када нам прете рестрикције воде и дуг период суше?! Употреба моторних чамаца и разних експлозивних направа које се користе током вежбе могу довести до озбиљних последица на санитарни квалитет воде у Гружанском језеру. Познато је да је једна кап нафте довољна да загади 1000 литара чисте воде. 

Ресорни Одбор за заштиту животне средине Народне странке овом приликом пита председника Вучића и ресорног министра Вулина, да ли је оваква демонстрација немара заиста била неопходна? 

Суочавамо се са температурама од 40 степени, а ви се шенлучите са ресурсом који је на ивици одрживог за водоснабдевање. 

На брани постоје 3 водозахвата на различитим дубинама, зависно од квалитета воде у "слоју" у ком је водозахват бира се најповољнији за прераду у погону за пијаћу воду. Често се током летњих месеци јављају повећане концентрације загађујућих материја у које најчешће спадају нитрити и нитрати (органског порекла), фитопланктон и зопланктон, као и неки елементи неорганске хемије. У овом периоду године вода у акумулацији је на ивици употребљиве за водоснабдевање и било каква активност која може довести до њеног погоршања је недопустива! 

Др Александар Анђелковић
председник Ресорног одбора Народне странке за заштиту животне средине