Народна странка

Анђелковић: Поплаве у Рашкој као последица обилних падавина, али и немара власти

Анђелковић: Поплаве у Рашкој као последица обилних падавина, али и немара власти

Велике падавине које су у два дана погодиле области око Рашке, Новог Пазара, Тутина показале су колико је неопходно да симултано и мултидисциплинарно планирамо и координирамо развој урбаних средина.

Неопходно је да се поштују основни, рекао бих и природни, закони када се доносе одлуке где се сме а где не сме градити. Мора се знати ко је у обавези да одржава водотокове, како то ради и коме за то подноси извештај, какве стручњаке имамо, ако их имамо у општинским тимовима за одбрану од ванредних ситуација итд.

Деценију уназад примећујем све горе одржавање уређених водотокова. Јесенас сам обишао бар њих 20 и 80 одсто их је било запуштено, корита зарасла у коров, оштећена. 

Регулација реке Љиг у Љигу је била пример како се одржава једно регулисано и уређено корито реке. Данас је непрепознатљива, запуштена, оштећена као и многи водотоци у Србији. Када се овакве и њима сличне реке изливају и угрожавају људе и њихову имовину нема места чуђењу. Превентива је потпуно изостала, о регулисању неуређених река да и не говоримо. Последње две године су потпуно зауставиле инвестирање у изградњу речних регулација, ради се само основно одржавање и евентуална санација оштећења што није довољно.

Ако се једна регулисана река излива на неколико места а низводно и узводно од тих места не, то може бити индикатор да је корито реке баш на местима изливања било лоше одржавано, да је било оштећено или да је било запуштено. У сваком случају, у бујичарској пракси се на читавој деоници пројектује и изводи регулација којом могу да протичу исте количине воде. Физички је зато немогуће да се на неком делу изливају а на неком не, ако је све урађено и одржавано по стандардима.

Дивља градња и некоординисано извођење радова различитих служби, доводе до оваквих сценарија. Ако се мост постави у корито реке на непрописан начин, он смањује протицајни капацитет регулације на том делу. Ово може довести до његовог рушења и изливања воде из корита. Србијаводе су у обавези да одржавају све водотокове првог реда на територији Републике. Од њих треба очекивати извештај о томе шта се догодило и због чега. Већ слутим да ће разлог бити "хиљадугодишње" воде. Видећемо. 

Да се овакве ствари не би дешавале и у будућности неопходно је да држава престане да се бави искључиво отклањањем последица и да хули на бога за временске услове, већ да се службама баве одговорни људи из струке.

др Александар Анђелковић
председник Ресорног одбора Народне странке за заштиту животне средине