Народна странка

Анђелковић: Власт дозволила компанији Зиђин да раскопа Београд

Анђелковић: Власт дозволила компанији Зиђин да раскопа Београд

Министарство рударства и енергетике Републике Србије дало је сагласност кинеској фирми Zijin mining из Бора 1. фебруара 2022. године за истраживања на територији Београда. Тачније, на три општине и то Барајево, Вождовац и Сопот. Дата је дозвола за истраживање руда која се односи на олово, цинк, сребро, бакар и злато а подручје је названо Баба – љута страна.

Површина на којој ће се изводити истраживања је велика и захвата део од Рипња, Липовице и Сремчице преко барајевских села до Раље и Сопота. Реч је о густо насељеном подручју на коме живи и ради више десетина хиљада људи. Па се оправдано питамо да ли је ово „онај“ председников број „планираних“ уништених живота? 

Zijin mining је компанија која данас послује на подручју Бора и крши готово све законе Републике Србије по питању заштите животне средине, радничких права, спровођења инспекцијских послова и многих других. Ова сагласност на дозволу за истраживање у Београду је део пројекта које поменуто министарство бескрупулозно подржава и гура нашу земљу у рударску колонију. Министарство се понаша као лобиста страних инвеститора који у нашој земљи искључиво виде могућност за екстрапрофит. Због јефтине рудне ренте, јефтине радне снаге и потпуног одсуства контроле у свим сегментима, нарочито у делу који се тиче заштите животне средине и инсталирања еколошки неприхватљиве опреме.

Министарство овакве дозволе даје потпуно нетранспарентно у одсуству јавне дискусије, независног стручног мишљења, игноришући вољу и стрепње народа. Све дозволе издате од стране овог и других министарстава у претходних 10 година морају бити ревидиране. А ако се утврди да су донете под притиском, уценом или корупцијом морају бити санкционисани сви учесници у том процесу. Неприхватљив је однос било ког министарства над народом по принципу „окупатора и окупираног“ .

др Александар Анђелковић, 
председник Одбора Народне странке за заштиту животне средине