Народна странка

Анђелковић: Помор рибе у Дунавском рукавцу, власт трује све водене површине

Анђелковић: Помор рибе у Дунавском рукавцу, власт трује све водене површине

Дунавски рукавац у Вишњици на Ади Хуји је данас синоним за екоцид у Београду. Налази се на само 4 километра од Трга републике. Окружују га булевари и улице. На 500 метра од њега налазе се велики тржни центри, а у њему се данас може видети само мртва риба која плута по површини.

Одбор Народне странке за заштиту животне средине је упозоравао јавност да ће до овога неминовно доћи. Стручњаци из нашег РО, са активистима странке, већ су неколико пута обилазили терен. Оглашавали смо се више пута поводом овог проблема али очигледно власт није способна да чује наше апеле. У Миријеву смо имали прилике да разговарамо са људима и објавимо материјал у коме нам кажу да је канализација из чак неколико стамбених зграда прикљученa у Мирјевски поток. Обишли смо тај терен и уверили се да то стварно катастрофално изгледа. Апеловали смо на надлежне да не чине то и да инспекције изађу на терен и ураде свој посао, наравно све је прошло без икаквог епилога. Извештавали смо грађане и са самог рукавца, наши активисти са општине Палилула су обилазили терен, документовали проблем видео материјалом и слали у јавност.  Упозоравали смо Весића и надлежне институције да ће до овога доћи.

Мирјевски поток који се улива у овај рукавац са собом носи огромне количине канализационих вода, заправо он је претворен у отворени канализациони колектор. Такође, ту се улива, колико сам видео и неколико других канализационих цеви (колектора). Неке индустријске воде исто. Проток у рукавцу је јако мали, притом приметно је да се он полако затрпава шутом, нешто налик проблему који је сада актуелан на Бари Рева. Смањује се количина воде у њему, а уједно повећава концентравција неразблажених опасних материја.

Када у води имате повећане количине органске материје, нитрита, фосфора, азота долази до повећане активности микроорганизама што доводи до смањења концентрације кисеоника у води. То се манифестује гушењем живог света а најчешће прво страдају осетљиви организми ракови и рибе. Овде је то изазвано управо перманентним пуњењем рукавца фекалним водама и индустријском канализацијом.

Народна странка се од самог почетка залаже за очување животне средине у Србији. У Београду је ситуација можда и најгора. Београђани плаћају високу цену живота у престоници а за узврат немају ниједан уређен кеј са чистом водом која протиче реком. Недопустиво је понашање ове власти која пере новац кроз изградњу скупих некретнина а притом нам се реке претварају у фекалне колекторе. У Весићевом Београду буја дивља градња а притом се на изградњу канализационе мреже, погона за прераду отподних вода нико ни не обазире.

Слике катастрофалног помора рибе из Дунавског рукавца у Вишњици само су врх леденог брега Весићеве владавине у Београду. На жалост свих нас, почињу да се манифестују последице њиховог јавашлука на који смо на време указивали. Отклањање последица немара и запуштања града коштаће много више од баслословних споменика и фонтана а неке девастиране оазе више никад неће моћи да се врате у првобитно стање.

др Александар Анђелковић
председник РО Народне странке за заштиту животне средине