Народна странка

Анђелковић: Србија опет под водом

Анђелковић: Србија опет под водом

Грабовица се у Сјеници излила и потопила преко 40 објеката. Лим опет надолази па је у Пријепољу проглашена ванредна ситуација.

Представници владајуће коалиције ће опет радо спочитати опозицији како гради рејтинг на "туђој несрећи", а истина је заправо да сте ви (власт) сва несрећа ове државе. 

Србија је још седамдесетих година прошлог века имала уређене бујичне водотокове. Интегрално уређење слива се подразумевало. Људи су саветовани да не обрађују оранице низ нагиб, како да саде плодореде по изохипсама, грађени су објекти за спречавање поплава и ерозије, вршена су масовна пошумљавања у сливовима. Задњих 10 година све сте уништили. Направили сте 0 нових регулација, 0 нових акумулација, 0 нових пошумљавања. Све је запуштено, регулације река нам зарастају у коров, засуте наносом, немају третман ни редовног одржавања а дивљу градњу сте спустили у корито реке. 

Постојеће регулације су рађене на прорачун отицаја који је у моменту пројектовања владао у сливном подручју, од тада се стање у том делу јако променило, тиме што се шуме бесомучно секу, урбане зоне шире, све се асфалтира и бетонира. Земљиште више није фактор који може да прихвати, упије, велике количине воде, те се свака киша одрази као "поплавни талас".

На то се надовезује потпуна запуштеност речног корита, нелегалне грађевине у обалама и кориту, смеће које је увек присутно. 

Приобаља под оваквим третманом, просто немају шансе. Грађани са правом стрепе од сваке кише. 

Народна странка и њен Одбор за заштиту животне средине апелује на локалне самоуправе да по добијању најаве од РХМЗС-а, обавезно људима поделе вреће и обезбеде лак приступ песку, да би се макар сами заштитили онолико колико могу, кад већ на државу не могу рачунати. 

Александар Анђелковић
председник Одбора за заштиту животне средине