Народна странка

Анђелковић: Министарство заштите животне средине да почне адекватно да решава проблем Чукаричког рукавца

Анђелковић: Министарство заштите животне средине да почне адекватно да решава проблем Чукаричког рукавца

Председник Ресорног одбора Народне странке за заштиту животне средине Александар Анђелковић изјавио је данас да је овај Ресорни одбор упутио Министарству заштите животне средине, допис у коме захтева од Инспекцијских органи којима управља ово Министарство, да изађу на терен и испитају какав утицај на квалитет вода и животну средину проузрокује ово, према мишљењу Одбора, неадекватно, решавање проблема.

Садржај дописа приказујемо у целости

„Већ смо упозоравали надлеже да погрешно приступају проблему замуљивања Чукаричког рукавца и да ће то имати несагледиве последице по животну средину. Ових дана смо обишли Чукарички рукавац и уверили се да радови још нису готови иако је рок за завршетак био 60 дана од 25. новембра 2020. године“, рекао је Анђелковић.

Он је поново упозорио да је опрема која се користи у овом послу погрешно одабрана, да багер са оваквом радном кашиком огромне количине муља подиже у ресуспензију и да на тај начин трује сав живи свет у Чукаричком рукавцу.

 „Поптпуно је погрешно и за животну средину погубно да се без испитивања утицаја овакав токсичан муљ допрема до реке Дунав и да се испушта у матицу, не водећи рачуна притом какве последице то може да изазове. Овакав приступ може имати утицај и на економију Републике, јер смо потписници различитих Конвенција које нас обавезују да чувамо реку Дунав и да ћемо сносити материјалну одговорност ако је намерно загађујемо“, упозорио је Анђелковић.

„Нажалост, сведоци смо јавашлука нестручних кадрова у јавним предузећима, која се полтронски односе према власти, па уместо да служе народу, заправо од горег праве најгоре“, закључио је Анђелковић.