Народна странка

Боровић: Када политичари и њихови синови почну да "мафијају", онда је у проблему цела држава

Боровић: Када политичари и њихови синови почну да "мафијају", онда је у проблему цела држава

Преузето са портала Новинске агенције Бета.

 

Председник Одбора Народне странке за правосуђе, адвокат Боривоје Боровић, изјавио је данас да је држава с великим закашњењем ухапсила навијачко-криминалну групу Вељка Беливука и да зато то хапшење може да произведе непријатне последице извршној власти.

Боровић је агенцији Бета рекао да ниједна власт не сме да има контакте с криминалним групама, јер "када политичари и њихови синови почну да мафијају, онда је у проблему цела држава".

"Организоване криминалне групе не могу да буду основане и да се развијају ако немају везе у полицији и ако нису у спрези с политичарима на власти", навео је Боровић.

Боровић тврди да је хапшење Беливукове групе директно повезано с прислушкивањем председника Србије Александра Вучића.

"Показало се да је та група у једном тренутку постала опасна по политичку власт. Јавност мора да сазна ко је и због чега наредио прислушкивање председника", истакао је Боровић.

Вучић би требало да објасни, додао је Боровић, како су и у ком својству чланови ове криминалне групе присуствовали његовој инаугурацији 2017. године.

Додао је да је веома је опасно када се криминалне групе појављују као донатори политичких странака или као пријатељи политичара.

Многи политичари не разумеју, навео је Боровић, да с криминалцима морају да буду на "јасној јавној дистанци".

"Група која је јуче ухапшена је одавно идентификована као навијачко-криминална скупина која је 'јача од државе'. Држава је са великим закашњењем реаговала и сада ово хапшење може да произведе непријатне последице за носиоце извршне власти", оценио је Боровић.

Подсетио је да су поједини чланови те групе раније били осумњичени за тешка кривична дела, али да нису осуђени.

"Они су били ослобођени кривице чак и за убиство, и имали су подршку високо позиционираних људи у полицији који су чинили разне услуге тој криминалној групи. Све док са чела полиције није пала Дијана Хркаловић, полиција је била сврстана на једној страни у обрачуну две криминалне групе које потичу из Црне Горе", казао је Боровић.

Боровић је рекао да ће се на суђењу показати да ли су и колико дуго МУП и БИА пратили криминалну групу Вељка Беливука.

Боровић је казао и да републички јавни тужилац Загорка Доловац мора да саопшти да ли постоји спрега између криминалних група и представника извршне власти.