Народна странка

Виолета Марковић (Чачак): Градоначелник поделио милионске хонораре

Виолета Марковић (Чачак): Градоначелник поделио милионске хонораре

преузето са портала OzonPress

На конференцији за медије у Градском одбору Народне странке потпредседница тог одбора Виолета Марковић, говорила је на тему новчаних накнада које су у енормним износима примали током прошле године поједини чланови Радне групе за пројекат „Чачанска родна“ који се односи на припрему и реализацију програма који ће током ове године бити реализовани по основу проглашења Чачка за престоницу културе у Србији током 2023. године.

Недавно је Марковић обелоданила да је Народна странка добила информације од грађана да су хонорари чланова Радног тима непристојно велики за посао који раде и за прилике у којима Чачани живе и раде и зарађују своје плате.

А то нарочито из разлога што већина чланова тог тима добијају редовне плате на својим сталним радним местима, а хонорари које добијају по уговорима за допунски рад до трећине радног времена увелико надмашују цену радног сата која им је плаћена за редовни рад.
Тада је наведен пример директора ЈП Градац Милана Бојовића, који уз директорску плату добијао, по уговору који је потписао са градоначелником Милуном Тодровићем , још 111.000 динара сваког месеца по основу чланства у том Радном тиму. За целу 2022. годину Бојовић је по том основу инкасирао 1,2 милиона динара.

“Чачак престоница културе је добра и корисна идеја коју ја подржавам, али ме жалости чињеница да у градској управи, јавним предузећима и јавним установама нема људи који би се ангажовали за опште добро, већ им за тако нешто треба богат финансијски стимуланс. Рекла сам и понављам да политички постављени директори немају ни части, ни образа, јер себи за „додатни посао“ на  реализацији  ове манифестације обезбеђују додатну директорску плату, а људи у култури који ће конкретно радити на програмским активностима то ће радити за редовну плату“, рекла је Виолета Марковић.

Истиче и да је најпроблематичнији део Радног тима онај који је задужен за инфраструктурне пројекте, који су упитни, за које нема гаранција да ће уопште бити реализовани и који суштински и не спадају у културу.

“Позвала сам пре три седмице чланове Радног тима који су богато награђени за то своје „рано устајање и касно остајање на послу“ како је то градоначелник објаснио, да сами јавно кажу колико су новца добили и да део тог новца уплате у хуманитарне сврхе, као што би било донирање за трошкове поправке купатила на Дечјем одељењу Болнице, за шта грађани саоморганизовано прикупљају средства. Након три недеље нико се није јавио нити донирао у хуманитарне сврхе. Како у Народној странци имамо слоган „Ми држимо реч“ потрудили смо се да добијемо валидну документацију и да сада изађемо у јавност са подацима колико је који члан Радног тима у 2022. години примио новца, по основу уговора које је са њима потписао градоначелник и ево шта кажу финансијске картице:

– Милан Бојовић, директор ЈП Градац који по уговору за овај пројекат има иста задужења која има у том јавном предузећу – 1.268.000,00 динара. Почетком јануара градоначелник је са њим обновио уговор за наредних шест месеци на исте месечне износе од 111.000,00 динара, које ће Бојовић примати преко директорске плате.
Миљан Штрбац, машински инжењер иначе технички директор у ЈКП за грејање Чачак, добио је као члан Радног тима за „Чачак, престоница културе“ укупно у 2022. години 1.057.000,00 динара. Недавно је на једном локалном медију изјавио да је добио 120.000 динара, а на финансијској картици се види да му је исплаћено преко милион динара. Њему уговор у овој години није продужен.
– Марко Гавриловић, саобраћајни инжењер запослен у ЈП Градац, примио је 1.057.000,00 динара. И њему је обновљен уговор за још шест месеци у овој години.
– Чедо Васовић, један од ретких лиценцираних инжењера чији ангажман на овом пројекту има оправдања, када су у питању инфраструктурни објекти, примио је 845.000,00 динара.
–  Никола Чекеревац, техничар информатике запослен у УГ „Надежда Петровић“ примио је 745.000,00 динара. Његово задужење везано је за информатику, па је занимљиво да је за ове послове ангажован информатички техничар,  а не информатички инжењер.
–  Рајко Чубрић, архитекта из Краљева, запослен у Заводу за заштиту споменика, али и предузетник-инвеститор у Краљеву приходовао је  422.000,00 динара за свој ангажман у Радном тиму.
– Лазар Јованов, Новосађанин који је био и члан Радног тима за пројекат „Нови Сад, европска престоница културе“ добио је 384.000,00 динара.
– др Сарита Вујковић, држављанка БиХ, радила је тендере за Нови Сад и Бањалуку, била селекторка 30. Меморијала Надежде Петровић 2020. године, награђена је са 400.000,00 динара.
– Душан Даријевић, организатор манифестације Карусел био је кратко ангажован у Радном тиму и приходовао је 32.000,00.
– Бранка Јечменица, запослена у рачуноводству установа културе приходовала је 285.000,00 динара.
– Нада Весић, запослена у Галерији на административним пословима такође 285.000,00.
– Љиљана Никитовић, запослена у рачуноводству установа културе 422.000,00.
– Мирјана Спасојевић, запослена у рачуноводству установа културе 422.000,00.
– Бранко Ћаловић, економиста, директор Галерије „Надежда Петровић“ 1.268.000,00.
– Весна Тодосијевић, економиста, финансијска директорка ЈП „Водовод“, 1.268.000,00.
– Милан Лишанчић, професор историје у ОШ „Милица Павловић“ 1.090.000,00.
– Предраг Живковић, запослен у Галерији „Надежда Петровић“ 422.000,00.
– Милош Тимотијевић, запослен у Народном мујеју и један од најбољих историчара у Чачку, 450.000,00.
– Делфина Рајић, директорка Народног музеја, 422.000,00 динара.
– Маријана Петронијевић, 32.000,00
– Драгана Половина, 32.000,00
– Мирјана Ратковић, 32.000,00
– Иван Лукић, историчар уметности 111.000,00

“Однос локалне власти према запосленима у култури најбоље се види према вредновању њиховог рада и знања у овом Радном тиму. Видите да машински и саобраћајни инжењер и економиста добија три пута већи износ новца за рад на пројекту „Чачак – престоница културе“ него људи који се заиста баве културом, а да не говорим о осталим запосленим у установама културе који ће вредно радити на реализацији програмских активности, а да за тај рад неће добити ни један динар “, закључила је Виолета Марковић.