Народна странка

Народна странка Сента: Власт да престане са застрашивањем запослених у образовним установама

Народна странка Сента: Власт да престане са застрашивањем запослених у образовним установама

Општински одбор Народне странке Сента захтева од руководства општине да сместа престане са застрашивањем и противзаконитим пристисцима на запослене у образовним установама на територији општине. Сама чињеница да су запослени у образовању у Сенти једини у целој држави којима нису исплаћивани трошкови за долазак и одлазак на рад, што им по закону припада, показатељ је маћехинског односа челника сенћанске владајуће коалиције СВМ – СНС према нашим просветним радницима.

Након неуспелих преговора представника Независног синдиката просветних радника са чланом општинског већа задуженим за образовање, културу и информисање, у вези са исплатом дуговања на име трошкова превоза за период од претходне три године, део запослених у просвети је одлучио да се за остварење својих законских права надаље бори судским путем.

По пристизању првих тужби, настала је велика нервоза међу члановима општинског руководства, које се одлучило да путем застрашивања, претњи и уцена, одврати просветаре од борбе за оно што им по закону припада. На основу добијеног налога из општине, директори појединих школа су претходних дана вршили притисак на своје запослене, како би их натерали да потпишу изјаву о одустајању од тужбе.

Скандалозно је и то што се Атила Јухас у интерном допису послатом просветним радницима бави заменом теза, а непоштовање законске обавезе према запосленима објашњава тиме што је општинска каса празна. Та његова изјава представља својеврсно признање очигледне неспособности општинке власти СВМ – СНС за привлачење нових инвестиција и развој сенћанске привреде која је спала на најниже гране.

Поменути начин опхођења према просветарима, који само траже оно што им по закону припада, недопустив је и садржи елементе кривичног дела. Стога овим путем упозоравамо представнике руководства општине и директоре школа да одмах престану са мобингом и вршењем психичке тортуре над запосленима у сенћанским образовним установама и позивамо их да што пре измире сва дуговања према запосленима у просвети.

Народна странка Сента