Народна странка

Народна странка Сента: Дискриминација просветних радника од стране челника општине

Народна странка Сента: Дискриминација просветних радника од стране челника општине

Све до недавно Сента је била једина општина у Србији у којој просветним радницима нису били исплаћивани трошкови за долазак и одлазак на рад. Након неуспешних преговора са представницима општине, који су тврдили да у буџету нема новца за исплату поменутих накнада, око 120 сенћанских просветара поднело је тужбу против послодавца ради наплате заосталих путних трошкова. Убрзо након подношења тужби, челници општине су увидели да је закон на страни просветних радника, те су за кратко време ипак “нашли” новац за измирење поменутих финансијских обавеза према запосленима у школама. 

Половином прошле године исплаћен је први део новца од трогодишњег заостатка, међутим, новац је исплаћен само запосленима који нису тужили послодавца, док они који су предали тужбу, до дан данас нису добили ништа. 

Савим је очигледно да се руководство општине на челу са председником Рудолфом Цегледијем и чланом Општинског већа задуженим за просвету Атилом Јухасом, на овај начин свети просветним радницима који нису устукнули у борби за своја законска права. 

Осим што поменути функционери оваквим понашањем врше недопустиву и противзакониту дискриминацију дела запослених у сенћанским просветним установама, одбијањем вансудског договора с једне стране и намерним одуговлачењем судског процеса с друге стране, наносе и огромну финансијску штету општинском буџету. Наиме, адвокатски трошкови досадашњих судских рочишта, на којима се представници тужене стране нису појавили, износе више од 700.000 динара, док се сами судски трошкови процењују на више од 2.000.000 динара. 

Упозоравамо председника општине и ресорно надлежног члана Општинског већа да одмах престану са малтретирањем просветних радника и са бацањем новца на беспотребне дуготрајне судске процесе, чије ће енормне трошкове на крају платити грађани Сенте. Овим путем их такође позивамо да у најкраћем року прихвате понуду представника Независног синдиката просветних радника Војводине за споразумно окончање текућих судских поступака. 

Народна странка Сента