Народна странка

Народна странка Пожаревац: Непречишћавање отпадних вода, загађен ваздух, пожари

Народна странка Пожаревац: Непречишћавање отпадних вода, загађен ваздух, пожари

У последњих неколико месеци сведоци смо праве еколошке катастрофе која прети граду Пожаревцу. Осим лоше пијаће воде, као и непречишћавања отпадних вода које се као такве изливају у реку Мораву, а из ње у реку Дунав који су дугогодишњи нерешени проблеми градских власти, сада се појавио још један проблем-проблем загађеног ваздуха.

У зависности од смера ветрова, на смену нам трују ваздух Железара позиционирана у Смедереву и Електране у Костолцу и то гасовима из димњака или прашином са депоније отпадака сагоревања угља.

То се лако да проверити ако се провере подаци ЗЗЈЗ Пожаревац са подацима о просечном броју оболелих од болести респираторних путева на годишњем нивоу на 1000 становника, поготову деце, са другим регионима, градовима и општинама у Србији. Ти подаци нису тајна и такви су последњих 50 година. Међутим, много већи проблем праве нам додатни извори загађења као што су на пример:

Пожар у кругу шећеране

„Нека фирма“ је месецима довозила тоне отпадног пластичног материјала који није за даљу рециклажу и лагеровала га у кругу шећеране у Пожаревцу. Када је количина достигла стотине тона и више није било слободног метра на локацији, пластика се „самозапалила“. Пре него што се „самозапалила“, уредно је сложена на простор изван самог комплекса да приликом „самозапаљивања“ не би случајно још нешто запалила или оштетила. Остаје недоумица да ли се самозапалила  или је у питању нешто друго.

Сходно наведеном, Градски одбор Народне странке Пожаревац поставља следећа питања:

- Зашто фирма, за коју би требало да се зна која је и која би требала да има дозволу за посао који обавља, није санкционисана?

- колика је била концентрација штетних и канцерогених елемената у пожарном диму који је тињао неколико дана?

- зашто грађани нису обавештени?

- да ли је неко одговарао за еколошку катастрофу?

- да ли ће и ко ће сносити кривичну и друге одговорности за акцидентни догађај?

Пожар на привременој депонији

У скоријој прошлости самозапалила се приврена депонија  на локацији северне границе Града Пожаревца-правац према Костолцу. Таква самозапаљивања дешавају се када нису спроведене све законом предвиђене мере газдовања над депонијом.

Сходно наведеном, Градски одбор Народне странке Пожаревац поставља следећа питања:

- Да ли је директор предузећа, које има надлежност над градском депонијом, предузео све законом предвиђене мере, а у складу са својим надлежностима и овлашћењима, да ову катастрофу спречи?

- колика је концентрација била штетних и канцерогених елемената у пожарном диму који је тињао неколико дана?

- да ли је неко одговарао за еколошку катастрофу?

- да ли ће и ко ће да сноси кривичну и друге одговорности за акцидентни догађај?

Градски одбор Пожаревац нема недоумицу да је актуелна власт својим нечињењем у протеклом периоду, довела већину грађана Пожаревца до прага сиромаштва што потврђује и све већи број оних који због „лепог живота у нашем граду“ одлазе из њега, но зачуђујуће је да се усудила да задре чак и у елементарно грађанско право, а то је право на чист ваздух, не санкционишући икога.

Народна странка Пожаревац