Народна странка

Народна странка Зрењанин: Срамна изјава градоначелника о радницима Линглонга

Народна странка Зрењанин: Срамна изјава градоначелника о радницима Линглонга

Након објаве Министарства за рад и запошљавање да је 400 радника из Вијетнама, који су живели у нехуманим условима, пресељени на другу локацију, градоначелник Зрењанина Симо Салапура изјавио је да локална самоуправа није у надлежности да то питање решава.

„Могу само да кажем да су сви надлежни органи и министарства били на лицу места и урадили записнике и увиђај, дакле држава је урадила свој посао. За нас Зрењанинце, локалну самоуправу, најбитније је то што ће кинеска компанија Линглонг запослити 1.200 радника, што ће на годишњем нивоу Србија и Град Зрењанин прибавити 600 милиона динара од чега ће се градити нови вртићи, путеви и друго", рекао је градоначелник Симо Салапура.

Народна странка Зрењанин сматра да је ова изјава првог човека града срамотна, али га никако не аболира одговорности. Ни њега, ни било кога другог од његових партијских колега и сарадника из зрењанинске градске управе.
Није посао градоначелника да именује авенију Линглонг, већ да се заједно са својим тимом стара о животу људи у нашем граду, били они из Зрењанина, или из Вијетнама.

Поготово није било за очекивати да један врхунски спортиста, који се бави тако племенитом вештином као што је карате, који би требало да има развијен осећај за неправду, заштитнички однос према слабијима и потлаченима, може да изјави нешто оволико безосећајно, и потпуно ван сваке моралне норме.

Посебно је срамотно говорити о изградњи вртића и путева и стављати то у исту раван са трговином људима.

Зрењанин рачуна да добије 600 милиона динара годишње, или пет милиона евра од Линглонга, који је добио више од 80 милиона евра субвенција, што је више од 16 година за поврат.

Знајући да се пет милиона евра потроши годишње на разне глупости у граду и околини,  овде је скупља пита од тепсије.

Да је 80 јаких породичних фирми у граду добило по милион евра, уз сву инфраструктуру која се великодушно даје Кинезима, па да су они запослили између 20 и 50 наших људи, то би било већ између 1.600 и 4.000 запослених у зеленим бизнисима, малим старт-аповима, у гајењу органских производа...

Проблем са таквом одлуком би био што ту нема места за проценте, провизије, апартмане, грађевинску мафију...
У крајњем случају, поштено би било од првог човека града, града који је доспео на стуб срама због третмана према људима који су дошли са другог краја планете, да сав свој утицај искористи за решавање овог проблема, а не да га пребацује на друге.

Боље би било да позове читав државни врх да дође у Зрењанин и реши ову срамоту, него да изјављује овако нешто.

 

Наташа Велемир
повереница Народне странке за Зрењанин