Народна странка

Народна странка Крушевац: Град да обезбеди ђациме бесплатне уџбенике

Народна странка Крушевац: Град да обезбеди ђациме бесплатне уџбенике

Модерно време носи своје бреме. Трка са временом и технолошким напретком је свакодневица свих који желе да учествују у савременој економији. Могло би се рећи и више од тога. Уметност је померила границе и примена модерне, савремене технике је њен саставни део ма која она била.

Пре неколико недеља смо чули најаве челних људи Београда да ће град одвојити значајна средства за набавку уџбеника и таблета за своје школарце. Више од 100.000 таблета са бесплатним интернетом и дигиталним уџбеницима ће бити подељено ученицима од трећег до шестог разреда, сада знамо да је то укупно 67.592 таблета. Према речима истих скоро 7.000 лаптопова ће бити набављено за потребе наставнике и учитеље који раде са том децом. Такође, ученици првог и другог разреда ће, њих око 34.000, добити бесплатне уџбенике за предмете матерњи језик, математика, свет око нас и страни језик. Све укупно око 7 милиона евра за децу 21. века.

Немогуће је не запитати се: „Где су ту наша деца, где су мали Чарапани, у ком веку они живе?“

Поплочали смо и уредили Трг са све музичком фонтаном због које би слепи гуслар који на њу гледа пожелео да је глув, обележили Видовдан тако да би се Сремчев Ивко постидео себе, направили Дино парк за најмлађе са звуковима прослости заснованих ни на чему, подигли још један споменик кнезу Лазару на сред ливаде, средили мало око куће, истресли касу и сада нам остаје да гледамо како имућни Београд подржава децу 21. века док се наша спремају да постану мотачи каблова или какви други прости радници у фирмама које о њима брину мање него Бео зоо врт о животињама.

Позивамо градске власти да хитно нађу средства и обезбеде таблете, интернет и дигиталне уџбенике за ученике свих школа чији је оснивач Град Крушевац. На овај начин ће обезбедити једнаке прилике за извесну будућност те деце. Такође, потребно је обезбедити средства свим просветним радницима за несметан рад, како за непосредан рад у учионици тако и лаптопове и интернет у случају да се настава одвија на даљину. Настава ће се једним делом одвијати онлине, сасвим је сигурно када семафори прораде после интонирања химне.

Очигледно је да градска власт нема визију будућности наше деце, бар не онако како је млади замишљају. Сва стратешка документа, сви планови развоја и акциони планови, инвестиције и „довлачење“ инвеститора немају смисла ако имамо нон-стоп отворене конкурсе за радна места која јасно показују несклад услова, висине зараде и потреба запослених.

Због свега поменутог деца одлазе из овог града, неки у Београд, одважнија много даље без идеје о повратку.

Народна стрнка Крушевац