Народна странка

Народна странка Београд: Савски насип је борба народа против корумпиране градске администрације

Народна странка Београд: Савски насип је борба народа против корумпиране градске администрације

Ресорни одбор за заштиту животне средине Народне странке Београд истиче да је борба за Савски насип заправо борба народа против корумпиране градске администрације.

Агонија је почела 09.03.2023. године, када је Град започео радове у зони насипа у блоковима 45, 70 и 70а на Новом Београду, на водном земљишту. Безброј пута изневерени, станари блокова су годинама у приправности и приликом најаве било каквих активности на насипу брзо се организују. Тако је срећом било и сад, кренули су да пријављују радове који су започети без грађевинске табле, неограђени и без дозвола.

Водни инспектор је 13.03.2023. године изашао на терен и констатовао све горе наведено. Тада је упутио Граду захтев за поступање. После два или три дана град је припремио на у најмању руку чудан начин документацију, која је потпуно противзаконита и признао да су отпочети радови нелегални, да Град има намеру да прекопава насип на чак 3 места у дубини од око 1 метар, како би провео инсталације из брањеног у небрањено подручје и снабдео сплавове градском инфраструктуром.

Дозвола је нелегална јер извођач није сачекао рок за жалбе од 8 дана а жалби је било, тако да није ни одговорио на њих а кренуо је са извођењем радова. Притом у Закону о водама, члан 133 јасно пише да се насип не сме прекопавати. Разлози за то су очигледни.

Након чврстог отпора који су пружили грађани, које је Народна странка као и сваки пут подржала, на насип се појављује градски урбаниста Марко Стојчић са намером да нам саопшти како ће Град наставити радове, да су грађани дезавуисани и да неко намерно шири панику, а да Град ради по Закону. После тога је у настојању да објасни своју позицију, у гостовању на телевизији, изјавио неколико лако проверљивих неистина.

    1. Рекао је да Град нема намеру да прекопава насип, већ да само копа по површини и да је насип заправо објекат који се налази на дубини од 1,2м. Што је неистина. Насип је објекат који видимо, са свим својим контурним линијама видљивим голим оком. А Закон о водама га управо таквим у целини и штити.

    2.Рекао је да Град има све надлежности пренете од Србијавода али није показао ко је потписао то и да ли ми је тиме одобрио да прекопава насип.

    3.У неколико наврата је помешао у говору појам „насип“ и „кеј“, то нису исти појмови и не односе се на исти објекат.

    4.Уверавао је грађане како ће Град санирати до сад начињену штету на насипу. Притом показујући суштинско неразумевање, а то је да се насип не санира „крпљењем“ већ рушењем на оштећеном делу и изградње потпуно новог, ту где је оштећен.

    5.Помешао је грађевинске норме за укопавање инсталација ( 80-120 центиметара је грађевинска норма за укопавање инсталације али не на насутим бранама и речним насипима) са „слојем изнад насипа“ иако таквог слоја нема и све је насип.

Поред још много „лапсуса“ поновио је да ће Град урадити оно што је зацртао и да неће дозволити да га ико у томе заустави. Да има стручне људе и да се све ради по пројекту.

Подсећам грађане да је ниво воде 2006. године на Сави био такав да је остало пар десетина центиметара до круне насипа и да је претило преливање. Старији суграђани се вероватно сећају да су на круну насипа у неким деловима постављане чак и вреће са песком.

Дакле није истина да је како, Стојчић тврди „безбедно копати насип до дубине од 80 центиметара“, нити га уопште прекопавати. Места на којима ће бити прекопавања, чак три у блоковима, биће трајне слабе тачке већ и до сад врло начетог насипа, што илегалним провлачењем инсталација, од стране власника сплавова и кућица, што од саобраћаја чак и тешких четвороосовинских камиона, у делу од 45 блока према Остружничком мосту. Након затрпавања, на насипу се не може сабијати затрпина, јер би то проузроковало преношење силе на унутрашње слојеве, што би довело до још већег оштећења. Закон је у сваком случају јасан, насип се не сме прекопавати.

Ресорни одбор за заштиту животне средине Народне странке Београд позива грађане да се информишу и не дозволе реализацију још једне у низу противзаконите радње оних, који из чистог политичког интереса, пошто пото, протежирају једну овако сумануту идеју, убеђујући их како они знају шта раде и да то не угрожава безбедност. Показали су у много наврата да је истина сасвим другачија.

Одбор за заштиту животне средине Народне странке Београд