Народна странка

Народна странка Ада: Да ли ће општина добити канализациону мрежу?

Народна странка Ада: Да ли ће општина добити канализациону мрежу?

Недавно је јавност била непријатно изненађена изјавом председника општине Ада Золтана Билицког (СНС) о томе да су средства наплаћивана од грађана за изградњу и прукључење на канализациону мрежу читавих 9 година, а да радови у стварности никад нису приведени крају. После те шокантне изјаве најавио је да ће радове на канализацији заправо урадити једна кинеска компанија која ће за тај посао бити плаћена из буџета Републике Србије.

По свом старом добром обичају, председник општине Билицки Золтан (СНС) је и овај пут дао звучна обећања, визионирајући при томе идиличну слику о потенцијалном решавању канализационе мреже. Све би то и било у реду да је грађанима општине Ада дао потпуне информације у вези овог пројекта. Међутим, председник општине Ада, Золтан Билицки (СНС) је прећутао неколико важних чињеница. Наиме, помињани републички извори финансирања су резултат једног нетранспарентног међудржавног уговора закљученог између Кине и Србије у вредности од 3,2 милијарде евра за потребе изградње канализационе мреже односно санације шест регионалних депонија смећа. Једна од уговорних тачака подразумева да 49% радова на овом пројекту морају извести домаћи подизвођачи, а да се радови морају завршити у року од пет година.

Захваљујући оваквој одлуци владајуће СНС, СПС, СВМ клике грађани Србије су добили још један терет на своја плећа у виду неповољног кредита. Намет који морају отплатити и овако осиромашени грађани је могао бити избегнут да су се ти исти владајући одлучили за средства која даје Европска унија за ове сврхе. Тај аранжман би био много повољнији јер би 85% средстава било бесповратно, док би се само преостали износ морао обезбедити као сопствено учешће.

Логично се поставља питање зашто њима ипак више одговара кинески кредит?

Одговор је једноставан: кинески кредит не подразумева обрачун трошкова, док понуда Европске Уније захтева да се прикаже где је потрошен сваки цент. Због чега је ова информација важна за грађане општине Ада? Првенствено због тога што је тим међудржавним уговором избегнут редован процес јавних набавки, а радови на пројекту су мимо конкуренције поверени кинеској компанији која у Србији нема искуства са изградњом канализационе мреже, као ни система за пречишћавање отпадних вода. Њихова стручност је до сада била строго везана за изградњу путева и железнице. С друге стране, још се не зна ни које домаће фирме ће бити ангажоване као подизвођачи код ових радова, али поучени досадашњим искуством оваквих „пословних аранжмана" широм Србије, с великом вероватноћом можемо да кажемо да ће то бити фирме блиске СНС круговима.

Нажалост, грађани општине Ада су до сада већ имали искуства са оваквим "пословним подухватима". Као по правилу били су нереално скупи, с неквалитетним радовима које је већ после пар година употребе требало поправљати, санирати, доградити или преградити. Услед горе наведеног сматрамо да се с пуним правом треба поставити питање шта могу да очекују грађани оштине Ада од једне кинеске компаније која нема одговарајуће референце за овај посао? Шта могу да очекују од непознатих подизвођача? Да ли ће на крају добити редовну и функционалну канализацију, или ће за велике паре добити кинсеки бофл?

Плашимо се да ће на крају бити ово последње.

Народна странка Ада
Општински одбор Демократске заједнице војвођанских Мађара (ДЗВМ)