Народна странка

Јеремић: Спречићемо Вучића да своје цехове плаћа националним интересима

Јеремић: Спречићемо Вучића да своје цехове плаћа националним интересима

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да председник Српске напредне странке Александар Вучић намерава да брзо преда Приштини столицу у УН да би му Запад дозволио опстанак на власти, а београдски избори су најбоља прилика да он буде спречен да „своје цехове“ плаћа српским националним интересима и ресурсима.

„Он мора брзо да Косову омогући столицу у УН јер је то обећао странцима и јер је направио море преступа, пре свега када је реч о организованом криминалу, прању новца и трговини оружјем. Он то мора да уради да би остао на власти. Неко други то не би морао да уради. Вучић је обећао столицу Косова у УН - ја нисам“, рекао је Јеремић телевизији Наша.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, рекао је да је Вучић јуче у Берлину „закуцао обећање“ да ће потписати свеобухватни споразум који ће Косову омогућити чланство у УН.

„Вучића тамо нису звали као партнера, него на рапорт, јер је Србија у петак стављена на најцрњу могућу листу држава осумњичених за прање новца и финансирање међународног тероризма, а Немачка га је до сада подржавала. Морао је да објасни како је Србија дошла на ту листу и шта намерава да уради да би била скинута са листе. То је био главни разлог посете“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да су саговорници у Берлину „искористили то што је Вучић био на коленима и у потпуној дефанзиви“, и питали га: „А шта ћемо с Косовом? Обећао си нам то давно и сад хоћемо да урадиш то урадиш под хитно“.

Председник Народне странке је додао да се Вучић због тога у последњих 24 сата „не скида са телевизија“ и говори да су неопходни брзи и болни компромиси око Косова.

Јеремић је навео да Ангела Меркел није рекла ништа ново и да се у Берлину чула само подршка европској перспективи Србије, коју западни званичници понављају од 2000. године, од када је Вучић претходни пут пао с власти.

„Вучић каже да је добио гаранције Немачке да ћемо ући у ЕУ 2025. године. У то нико жив не би смео да поверује, јер је противно здравом разуму, пошто су никакве шансе да у ЕУ буде примљена држава у којој влада организовани криминал. Вучић мисли да ће 2025. године бити на власти, али ће пасти с власти врло болно и брже него што многи мисле“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да су београдски избори највећа шанса да се власт Српске напредне странке озбиљно уздрма, јер би после губитка власти у Београду у року од годину дана напредњачка власт пала и у целој Србији.

„Ако хоћемо да СНС-у видимо леђа, морамо да им задамо нокаут прво у Београду. Зато изађите и гласајте за листу ’Драган Ђилас – Београд одлучује. Људи побеђују’, јер наша листа има највише шанси да пређе цензус и буде водећа снага у будућем градском парламенту. Гласање за листе које неће прећи цензус је поклањање гласа СНС-у“, рекао је Јеремић.