Народна странка

Јеремић: Србија не мора да бира између Косова и ЕУ, јер је чланство свеједно тешко замисливо

Јеремић: Србија не мора да бира између Косова и ЕУ, јер је чланство свеједно тешко замисливо

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да Србија не мора да бира између Косова и Европске уније, јер чланство у ЕУ ионако није оствариво у догледној будућности.

„Тачно је да је тешко замисливо да Србија буде примљена у ЕУ са нерешеним косовским проблемом, али је такође тешко замисливо и да Србија уопште уђе у ЕУ чак и ако га реши. Потпуно је јасно да у Европи тренутно нема политичке воље неопходне за пријем нових чланица, без обзира да ли имају отворена територијална питања или не“, рекао је Јеремић кинеској државној телевизији CGTN (бивши CCTV).

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије и председник Генералне скупштине УН, истакао је да би на Косову прво требало успоставити нормалне услове и решити питања суштински важна за живот, попут права и имовине Срба, као и имовине државе Србије и Српске православне цркве, па тек онда решавати питање статуса.

„Најважније је да преговарачка позиција Београда буде потпуно јасна и у складу са Уставом Србије. По Уставу је Косово део Србије, а то је потврђено и Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН. По међународном праву, све до доношења нове резолуције у Савету безбедности на снази је претходна, што значи да је резолуција 1244 важећа“, рекао је Јеремић.

Упитан да ли се Србија одрекла суверенитета на Косову потписивањем бриселских споразума, Јеремић је одговорио да се не слаже са таквим тумачењем, и додао да га је, међутим, непотребно угрозила, те да је преговоре у Бриселу сасвим сигурно требало водити далеко промишљеније и уз више дипломатске спретности.

На питање да ли би подела Косова могла да буде трајно решење, Јеремић је одговорио да се томе противе многобројни међународни чиниоци, укључујући и три сталне државе чланице Савета безбедности УН, и да до тога не може доћи све док постоји такав отпор.

„У одређеним круговима у Београду и Приштини постоји расположење за поделу, али то ће бити немогуће док год за то решење не буде обезбеђен консензус у Савету безбедности“, рекао је Јеремић.

„Компромис је потребан, али он не би смео да отвори пут чланству Приштине у Уједињеним нацијама“, додао је Јеремић.

Јеремић је оценио да државе које до сада нису признале Косово највероватније то неће учинити ни у будућности, јер једнострано проглашење независности доживљавају као преседан и велику претњу по свој територијални интегритет, и као пример навео Шпанију, која је чланица ЕУ.