Народна странка

Вучинић: Вучић се одрекао нашег правосуђа на Косову и Метохији

Вучинић: Вучић се одрекао нашег правосуђа на Косову и Метохији

Режим Александра Вучића се и формално-правно одрекао правосудног система Републике Србије на територији Косова и Метохије, доношењем Уредбе о остваривању посебних права правосудних функционера и запослених у правосудним органима са територије Косова.

Александар Вучић је овом Уредбом и фактички приморао све српске правосудне функционере–судије, заменике јавних тужилаца, али и запослене у правосудним органима на територији Косово и Метохија, да мимо своје воље напусте правосудне органе и правосудни систем Републике Србије, тиме што их је ставио пред избор-или да буду део правосудног система Републике Косово, или да се пензионишу – иако законски не испуњавају услове за остваривање права на пензију.

Уредбом која је, очигледно са великом хитношћу, донета на седници владе 19. октобра, а која је ступила на снагу 26. октобра, наредног дана од објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије“, направљен је дисконтинуитет између са једне стране правосудних органа и правосудног система Републике Србије на територији Косова и Метохије и са друге стране новоформираних правосудних органа самопроглашене Републике Косово.

О брзини, неспретности и штетности доношења ове неуставне Уредбе говори и чињеница да је Александар Вучић тиме приморао српске судије на Косову и Метохији да се 23. октобра закуну Хашиму Тачију на такозваном косовском Уставу, два дана пре него што су имали могућност да остваре своја права из предметне Уредбе.

 

Члан Председништва Народне странке

Владимир Вучинић

28. 10. 2017.