Народна странка

Синиша Ковачевић у Бору: Усправите се и освојите слободу!

Синиша Ковачевић у Бору: Усправите се и освојите слободу!

Потпредседник Народне странке Синиша Ковачевић говорио је на предизборној трибини у Бору, где ће 4. марта бити одржани локални избори. Ковачевић је позвао окупљене да се  изборе за слободу и да не дозволе да их уплаши локални спахија. 

Прочитајте цео говор Ковачевића.

 

Драги пријатељи, Борани, Боранке, борци,

Добро вече. Да отворимо мало прозоре да се угрејемо. Пустили су нас овде, а нису пустили грејање, што је доказ да се ипак мало паше, морате признати, је л'?

Дакле, шта су вама нацртали овде? Нама су у Београду нацртали метро, нацртали су нам аутобуску станицу, четири болнице, 20.000 станова, нашли су лек против ћелавости, „вијагру“ деле бесплатно, тако да претпостављам да је слична ситуација и код вас.

Они који, драги моји пријатељи, пристају да им се црта метро и купују карте за тај метро, сутра ће куповати цртани 'лебац.

Дошао сам да вам кажем још једну ствар, дакле, да вам јако завидим, успели сте да препознате опасност која се надвила над све нас, над отаџбину, и да пронађете заједнички именитељ, оно што Београд није успео.

Ви сте овде у једном чамцу, са једним кормиларом, и сви веслате у истом смеру, за разлику од престонице, која ту врсту историјске одговорности није препознала.

Ја се надам да ће захваљујући систему вредности, захваљујући тим добрим струјама које ће нам добри Господ послати и у Бограду, дакле, тај датум, као и у Бору, бити датум радости.

Али, оно што сте ви урадили је, дакле, довољно од вас, више се од тога не може и ви, дакле, ту врсту историјске одговорности, ма како се тај датум завршио, више не сносите и на томе вам честитам.

Ово је, дакле, драги пријатељи, одбрана слободе. До чега смо дошли? Дошли смо до тога да у 21. веку, већ добро поодмаклом столећу, ми говоримо о страху и слободи.

Бој се овна, бој се говна, када ћеш живети? То је цитат једног великог српског писца, зове се Меша Селимовић.

Дакле, живот у страху није живот. Драги моји пријатељи, хероји и хероине, да бисте били срећни, морате остварити само четири основна параметра. Морате провести живот, или што дужи период живота, са особом коју волите, морате радити посао који волите. Замислите професора Борске гимназије, двојицу њих, предају исти предмет, иду у исту зборницу, раде за исту плату, један свако јутро када крене у школу размишља „да л' да се умијем или да се убијем“, а онај други једва чека да осети мирис учионице. Који ће од њих бити срећан? Трећи услов је здравље. Тешко ћете бити срећни уколико живите живот са особом коју волите и, дакле, радите посао који волите, а да притом сте неком несрећом заковани за болнички кревет или за инвалидска колица.

И четврти услов је СЛОБОДА!

Каже велики Шантић „ми знамо судбу и све што нас чека, но страх нам неће заледити груди, волови јарам трпе а не људи, Бог је слободу дао за човјека“.

И освојите ту слободу!

Слобода се, драги пријатељи, не добија, она се осваја, и ако ваши преци одавде, из ове ваше околине, нису хтели да шетају агама опанке, бранили су ту слободу, дакле, са далеко скупљим атрибутима и по далеко скупљој цени, радило се о животу, њиховом, части њихових кћери, животу њихових синова, не дајте да вас један локални спахија уплаши.

Усправите се!

Страх је заразан, али је и храброст заразна. Довољан је један човек да устане, друга двојица да га прате, за пет секунди сви ће стати.

Устаните овде!

Устаните, молим вас. Погледајте како је то чаробно и погледајте како је лако и погледајте како је једноставно и ако је мајор Гавриловић могао да каже својим дечацима бранећи Београд да нема одступнице, јер је иза нешто што се брани чашћу и животом. Ви ћете тако бранити свој град, јер га не волите ништа мање него што је мајо Гавриловић волео Београд.

До победе! До слободе!

Потпредседник Народне странке

Синиша Ковачевић