Народна странка

Понош упозорава Вучића: Ваш министар дилетантски тумачи војну неутралност

Понош упозорава Вучића: Ваш министар дилетантски тумачи војну неутралност

Народна странка упозорава председавајућег Савета за националну безбедност Александра Вучића да министар одбране Александар Вулин дилетантски тумачи војну неутралност и показује елементарно неразумевање политичких процеса у свету.
 
Народна странка сматра да изјава министра одбране да ће “у борби против Исламске државе нашу војну ефективу ставити на располагање сваком" доказује да он не разуме ни свет, нити концепт војне неутралности.
 
Војна неутралност значи да наша држава задржава суверено право да одлучује о заштити својих националних интереса, као и да не учествује у туђим сукобима, што је управо супротно од схватања Александра Вулина који нуди наше снаге на беспоговорно располагање трећим актерима. 

Основни постулат овог режима је да националне ресурсе ставља на располагање другима, било да се ради о директним субвенцијама, земљишту, буџету за снимање филмова, или нечем другом.
 
Позивамо Александра Вучића да разјасни да ли је Вулин, на пример, спреман да нашу војску стави на располагање и Анкари, Багдаду, или Техерану?
 
Штавише, министар одбране изгледа није обавештен да је Исламска држава већ пред војним поразом. Да ствар буде још гора, не разуме ни да на Блиском истоку сваки глобални актер делује из свог угла и интереса, тако да би стављање наше војске беспоговорно на располагање једном, изазвало резерву и скепсу свих других.
 
Народна странка позива Александра Вучића да се постара о томе да људи од његовог највећег поверења престану да дају олаке изјаве о укључивању српске војске у међународне конфликте.

 

Потпредседник Народне странке 

Здравко Понош

28. 10. 2017.