Народна странка

Јеремић: Народна странка је сигуран избор за промену система

Јеремић: Народна странка је сигуран избор за промену система

Носилац листе „Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи“ Вук Јеремић изјавио је да су највеће опасности за уништење државе примена „француско-немачког“ споразума за независност Косова и Метохије и копање литијума и да је глас за Народну странку сигуран избор за отклањање тих опасности.

„Неопходно је јасно и одлучно одбацити ’француско-немачки’ план јер његово спровођење значи не само прихватање независности ’Косова’ него и почетак распада државе. Проблем је, међутим, што је власт прихватила тај план, а и прозападна опозиција има сличан став и тврди да је тај план неминовност“, рекао је Јеремић у предизборној дебати на телевизији Н1.

Јеремић је навео да та подударност ставова власти и прозападне опозиције отвара питање  шта ће се догодити после избора, када „падну карте“ и дође до спољних притисака да се план прихвати “у околностима у којима је јасна конвергенција власти и дела опозиције“.

Носилац листе „Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи“ истакао је да је глас за ту листу сигуран избор да се копање литијума законски забрани, и додао да је то „изузетно сложен политички и дипломатски подухват“.

„Теже ће бити истерати Рио Тинто из Србије него одбацити ’француско-немачки’ план, јер је литијум из Србије предвиђен да буде стратешки извор снабдевања ЕУ тим металом у наредних 10 година. Пошто је експлоатација литијума заустављена у Португалу, остаје Србија као једино место где би се копао литијум да би се снабдевала Европа“, рекао је Јеремић.

„Ми предлажемо конкретне кораке како да се спречи копање литијума, не залажемо се за то само декларативно и на нивоу парола. Народна странка има људе који знају како да Србија поступа под великим притисцима којима ће бити изложена по том питању“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је чињеница да је Странка слободе и правде у Скупштини Србије поднела предлог закона „еколошком копању литијума“ у Србији, али да еколошки услови за то не постоје.

„Народна странка је сигуран избор за промену система у Србији. Од нас нико никада није прелетео ка Александру Вучићу, јесте ка Драгану Ђиласу и то више него једном, али нико од нас није говорио једно пре избора а друго после. Народну странку ће и после избора водити исти приоритети као и пре избора – одбацивање ’француско-немачког’ споразума, забрана копања литијума и промена система“, рекао је Јеремић.

„Разговори после избора зависиће од резултата гласања. Највећа дилема и највеће питање ових избора је хоће ли и овог пута Ђилас одлучити да сам и на своју руку оде код Вучића руковођен наводно вишим циљевима. Прошли пут је као ’виши циљ’ навео спуштање тензија у друштву, овог пута би могао да наведе прихватање ’француско-немачког’ плана и копање литијума зарад европске будућности“, закључио је Јеремић.