Народна странка

Јеремић за "Блиц": Вучић хоће Косово у УН да би покрао изборе

Јеремић за "Блиц": Вучић хоће Косово у УН да би покрао изборе

Такозвани „свеобухватни споразум“ са Приштином о коме се говори, по свој прилици неће садржати ни једну битну ставку осим те да Београд неће блокирати „Косово“ за чланство у међународним организацијама, укључујући Уједињене нације. То је неприхватљиво и непотребно.

У интервјуу за „Блиц“ каже председник Народне странке Вук Јеремић, и истиче да се пре коначног статуса мора испреговарати мноштво других ствари које су од виталног интереса за Србију.

- То је, на пример, питање имовине – државне и приватне – које је остало практично нетакнуто у досадашњим преговорима, а ради се о милијардама евра. Затим, гаранције за заштиту српског културног наслеђа, међу којима се налазе и светиње које су у корену нашег националног идентитета. Неће више бити прилике да се о томе преговара, ако Београд стави потпис на косовско чланство у УН. Вучић намерава да тај потпис увеже са ванредним изборима. Његова победа на тим изборима би била гаранција косовске столице у УН, и он рачуна да би због тога кључне западне земље које подржавају независност КиМ окренуле главу од бруталне крађе коју би он на њима спровео. Једино га то занима.

Алтернатива споразуму је замрзнути конфликт? Да ли је то, по вама, решење?

- Какав конфликт?! Тренутно нема никаквог, па ни замрзнутог – нити га мора бити, како то режим жели да представи да би застрашио народ. Није тачно да је чланство „Косова“ у УН неопходно да би живот био нормализован, како на територији Покрајине, тако и у региону. Тајван, на пример, нема столицу у УН, а има итекако интензивне економске односе - и са Кином и са остатком света. И без столице у УН, „Косово“ ће ускоро добити визну либерализацију. Не видим зашто би алтернатива косовском чланству у УН морала да подразумева конфликт.

Нико из власти не помиње чланство Косова у УН. Коначно, ту су Русија и Кина и њихов глас у Савету безбедности.

- Највиши представници Русије су више пута истакли „да неће бити већи Срби од Срба.“ Ако Србија потпише да се неће противити чланству „Косова“ у међународним организацијама, то везује руке Русији и Кини у Савету безбедности.

Да ли би подела Косова у складу са етничком припадношћу, била прихватљиво решење?

- Рећи било шта друго осим да се решење мора тражити у складу са Уставом Србије и Резолуцијом 1244 би било потпуно неодговорно, јер то директно урушава капацитет за преговоре. Ко иоле нешто зна о дипломатији, не би смео да изјављује другачије. Нажалост, неки од кључних људи у нашем државном врху се не понашају тако.

Шест земаља је у кратком року повукло признање Косова. Како то коментаришете?

- То је потпуно небитно, уколико „Косово“ потписом Србије постане члан УН и тиме неповратно заокружи свој међународно-правни субјективитет. Тај један потпис мења све.

Али зашто то раде ако се спремају за то за шта кажете?

- За унутрашњу употребу - као и све друго. Не знам како ће те људе погледати у очи након што пусте “Косово” у УН.

 

Како као бивши шеф дипоматије оцењујете спољну политику и рад Ивице Дачића?

- Не бих трошио речи на Дачића. Спољна политика се води на прилично неодговоран начин. На пример, ствар о којој се скоро уопште не говори је да са обзиром на то да значајан број наших сународника живи изван граница Србије, један од приоритета дипломатије би морао бити заштита њихових основних људских права. Био сам недавно у Црној Гори и шокиран сам у каквој је ситуацији наш народ тамо. Са изузетком територије КиМ, Срби у Црној Гори су данас најугроженији народ на европском континенту! Актуелна српска власт то у потпуности игнорише, кажу да нам односи никада нису били бољи. То је неистина, и велика срамота.

 

Када ће Савез за Србију бити основан?

Савез ће бити ускоро озваничен и обухватиће највећи број оних који су данас истинска опозиција у Србији. Верујем да ће нам на крају приступити и они који тренутно гаје извесне резерве. Обједињавање је нешто за шта се Народна странка од почетка залагала. То је једини рационални приступ.

Ко ће бити лидер тог Савеза?

- Народна странка је, када говоримо о страначкој инфраструктури, можда у нешто повољнијој ситуацији од других, али равноправност у одлучивању ће бити један од најважнијих принципа функционисања Савеза.

Шта стоји у 30 тачака програма СЗС?

- Јасно дефинисана политика у кључним областима у којима су неопходне промене. Савез није инструмент за обарање власти или заузимање нечијих фотеља.

 

За кога сте навијали на Светском првенству, и да ли сте гледали Нолета?

- Драго ми је што је победила Француска, зато што су играли најбољи фудбал. А Ноле је на Вимблдону доказао да не треба прерано отписивати упорне и квалитетне људе.

 

Да ли је Дверима место у Савезу?

- Став Народне странке је да су отворена врата свакоме ко се јавно обавеже да неће у било којој форми колаборирати са режимом.

Да ли су “Хрвати савремене хрватске усташе”, а “Британци британски расисти и империјалисти”, како је написао Бошко Обрадовић на Tвитеру?

- Ја то не мислим, и сматрам да се тако не треба изражавати о другим народима.

Хоће ли вас такве разлике у једном тренутку довести до проблема?

- Ми смо рационални људи. Уважавамо међусобне разлике, али ћемо се превасходно концентрисати на оно што нам је заједничко. Тога нема мало.

Страхујете ли да ваш или гласач Драгана Ђиласа може да каже: ”Ја стварно не могу да заокружим Савез у којем је Бошко Обрадовић”?

- Алтернатива је наставак ове примитивне и бескрупулозне диктатуре, и убрзаног пропадања по свим критеријумима. Једна од ствари око којих смо се договорили је да прва влада коју буде формирала опозиција буде прелазна. Она ће имати задатак да испуни тих 30 програмских тачака, од којих је једна да се поново успостави нормалност и припреме услови за одржавање фер и поштених избора у року од годину дана. На тим изборима ће сви моћи да кандидују своју политику, а грађани да се слободно информишу и определе.

Да ли је тачно да сте разговарали о подели мандата?

- Не. Али нећу да улазим у детаље док се све не заврши.

Саша Јанковић и ПСГ дефинитивно неће бити део Савеза?

- Не желим да говорим у било чије име. Верујем да ћемо сви на крају наступити заједнички.

Како напредује формирање Народне странке?

- Постојимо свега девет месеци, и за то кратко време смо успели да формирамо локалне организације у 98 градова и општина широм земље, чиме смо покрили 70 одсто територије Србије, укључујући КиМ. Мислим да је то истински подвиг, имајући у виду околности под којима живимо. Прилазе нам људи који схватају да се ситуација у Србији неће променити гурањем главе у песак, то јест да се проблеми које данас имамо неће решити сами од себе. То су честити људи, остварени у својим професијама. Посебно ме радује што већину чине млади.