Народна странка

Гајић: Опозиција да се концентрише на контролу бирачког списка

Гајић: Опозиција да се концентрише на контролу бирачког списка

Председник Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да би опозиција пред локалне изборе требало да се концентрише на бирачки списак и да захтева промену закона којом би било забрањено гласање шест месеци после промене пребивалишта или да се онима који су променили пребивалиште не дозволи гласање на првим следећим изборима.

„То су два начина за спречавање унутрашње миграције која је могла да доведе до преливања. Морамо да имамо у виду и да је оџив на децембарским изборима повећан за 0,5 одсто у поређењу са претходним парламентарним изборима, а нешто мање од један одсто на београдским изборима“, рекао је Гајић Радио-телевизији Војводине.

Гајић је навео да председник Србије Александар Вучић никада неће испунити пет услова Прогласа.

„Могли бисмо и да му тражимо да оде са власти без избора пре него да нам поклони власт“, додао је Гајић.

Гајић је поводом захтева за међународну истрагу о неправилностима на изборима рекао да само кривична истрага може довести до резултата, а такву истрагу могу да спроводе искључиво органи државе Србије, а не странци.

„Србија не може да тражи међународну истрагу. Ако наши органи неће да обаве истрагу, онда ми морамо да видимо како да се изборимо. Поред тога, ЕУ је бирократизована и њени представници неће да дођу у Србију без позива. Морала би да их позове председница Владе Србије Ана Брнабић, а она то неће учинити“, рекао је Гајић.

Гајић је навео да је занимљиво да је у ултиматуму који је Аустроугарска упутила Србији 1914. године захтев за међународну истрагу био у тачки пет и да се и у недавно усвојеној Резолуцији Еворпског парламента у тачки пет помиње истрага о неправилностима на изборима одржаним 17. децембра 2023. године.

Председник Народне странке је рекао да се „много говори о изборној крађи али је мало доказа“, и додао да све опозиционе странке у целој Србији имају између 10.000 и 12.000 активиста, те да на децембарским изборима на 20 одсто бирачких места није било ниједног контролора из опозиције.

Гајић, који је за председника Народне странке изабран у суботу, 24. децембра, пошто је претходни председник Вук Јеремић поднео оставку, истакао је да Народна странка неће одустати од политике очувања Косова и Метохије у саставу Србије и да људе окупљене у Народној странци „не занима политички профит у том смислу“.

„Променићемо приступ али не и политику“, рекао је Гајић, и додао да ће Народна странка наставити да ради на окупљању странака десног центра.

Упитан о сарадњи са коалицијом Србија против насиља, Гајић је одговорио да је сарадња много лакша на локалном нивоу, јер ту нису главне теме око којих постоје велике разлике између Народне странке и странака деснице са једне стране и прозападне коалиције са друге стране.

Гајић је рекао да се Народна странка залаже за успостављање националне државе зато што је то услов за успостављање демократије, и додао да је у свим западним демократијама прво успостављена национална држава.

„Као народ се суочавамо са проблемима опстанка још од 1945. године, када је комунистичком револуцијом успостављен за Србе страни облик владавине и у идеолошком и политиком смислу. Национални идентитет нам је угрожен 80 година у континуитету“, рекао је Гајић.  

„Која се то држава одрекла своје територије, и то тако значајног дела територије, који је то народ учинио? Одрицање од свега је издајничка платформа. То је политика Комунистичке партије Југославије утврђена на конгресу у Дрездену 1928. године. Парадокс је да је ту комунистичку политику овде наставио да пропагира Запад“, закључио је Гајић.