Народна странка

Гајић: Корупција и загађење ваздуха даве Београд, гарантујем решење тих проблема

Гајић: Корупција и загађење ваздуха даве Београд, гарантујем решење тих проблема

Кандидат Народне странке за Градоначелника Београда Владимир Гајић изјавио је данас да ће, ако буде изабран за градоначелника главног града, сузбити корупцију и основати антикорупцијско тело, јер корупција у градској управи гуши Београд, спречава развој престонице и онемогућава бољи живот Београђана.

„Гарантујем да могу да се изборим са корупцијом и знам како да то постигнем зато што у тој области имам искуства као адвокат који се 32 године бави и предметима везаним за корупцију“, рекао је Гајић телевизији Инсајдер.

„На кључна места у граду поставићемо стручне људе, а не партијске кадрове. Власт у Београду не сме бити партијски плен, а тако се третира у последњих 30 година. Ти људи морају бити добро плаћени, не могу врхунски стручњаци да раде за плату од 70.000 динара месечно зато што су у том случају склони корупцији и то је врзино коло које траје већ пуне три деценије“, додао је Гајић.

Гајић је навео да је оснивање антикорупцијског тела у Београду предвиђено поглављем 23 у преговорима са ЕУ али се тиме скоро нико не бави, а да је један од ретких који то чини Зоран Гавриловић из организације БИРОДИ.

Гајић је истакао да Београђани из године у годину од новембра до априла живе „као у гасној комори“ и да је највећи загађивач ваздуха у Београду термоелектрана у Обреновцу, а потом и топлане, мала и средња ложишта, индивидуалне котларнице…

„Решење је да се спречи даље непрописно и незаконито поступање највећих загађивача, а не да се молимо Богу да дуне кошава да бисмо удахнули чист ваздух. Приватна ложишта такође морају да се доведу у ред. Годишње од загађења ваздуха умре 12.000 људи“, рекао је Гајић.

Гајић је навео да многи Београђани ни дубоко у 21. веку немају канализацију и да је по томе међу последњим градовима у Европи.

Кандидат Народне странке за градоначелника рекао је да је Београд „једина престоница која нема оперу“, и да би она требало да буде изграђена код споменика Браниславу Нушићу на Тргу Републике.

„Неопходно је да Београд поново добије градску телевизију и градски радио, попут некадашњег Студија Б, којег Београђани памте по Душку Радовићу и Ђоки Вјештици. То не би требало да буду канали са политичким садржајем него да Београђанима пружају сервисне информације“, рекао је Гајић.  

Гајић је истакао да је питање Старог моста „контроверзно у јавности и међу политичким странкама“.

„Прва одлука о уклањању тог моста донета је шездесетих година прошлог века, када је градоначелник Београда био Бранко Пешић. Није тачно да се мост уклања јер смета становницима Београда на води, пошто је ту предвиђена градња новог моста са шест саобраћајних трака. Стари мост нема никакву историјску вредност. То је мост којим су Јевреји у Другом светком рату превожени у логор Сајмиште“, закључио је Гајић.