Народна странка

Гајић за Фонет: Очекујем добар резултат Народне странке широм Србије

Гајић за Фонет: Очекујем добар резултат Народне странке широм Србије

Председник Народне странке и кандидат за градоначелника Београда листе "Народна листа - кључ за победу" Владимир Гајић изјавио је ФоНету да не очекује да ће власт икада омогућити фер и поштене изборе у мери да нико нема примедбе, а нада се добром резултату 2. јуна.

Гајић је у предизборној изјави навео да од увођења вишестраначја пре 35 година није било фер и демократских избора.

"Мислим да и ова опозиција, ако буде успела једног дана да победи власт, мораће да рачуна с тим да ће то бити под неравноправним условима", рекао је Гајић.

Нарочито је било лоше, нагласио је он, што је део опозиције тражио истовремене изборе у свим локалним срединама, што је директна услуга режиму.

Гајић је подсетио да су се за ове изборе услови мењали усред изборне кампање.

"Опозиционо бирачко тело је врло критично ка странкама опозиције, врло често са правом, али веома мали број грађана хоће да помогне, на било који начин. Ево рецимо, око контроле избора, то није баш велики ангажман", рекао је он.

Као пример, Гајић је навео пример да на прошлим изборима опозиција није имала контролоре на 20 одсто бирачких места, те да на скоро 220 места у Војводини није било ниједног представника опозиције.

Као најважнија питања у Београду, Гајић је навео саобраћај, загађење и борбу против корупције.

Листа коју предводи, како је рекао, разликује се од осталих странака по предлогу да се у оквиру Градске управе коначно оснује антикорупцијско тело.

"Мислимо да би у Београду било неопходно да се формира антикорупцијско тело, које ће чинити стручњаци који задовољавају стручне критеријуме и имају неспорни морални ауторитет око којег политичке странке могу да се сагласе", рекао је Гајић.

То би могао да буде пут ка сузбијању корупције у градској управи Београда која је огромна и која је вероватно и највећи проблем града, сматра Гајић, који тврди да је у оквиру опозиције најбољи кандидат за првог човека престонице.

Када је реч о проблему саобраћаја у главном граду, Гајић указује да то протеклих 30 година изгледа као нерешива "квадратура круга" и да све странке у сваком изборном циклусу обећавају решење тог проблема.

Главни проблем је што Београд сад има много становника, а није грађен тако да може да издржи оволику количину саобраћаја. Огроман проблем је недостатак паркинг места, што би могло да се реши градњом паркиралишта ван Београда, као што чине европски градови, предочио је Гајић.

На прилазима града се на слободном простору праве велика паркиралишта, па се онда користи јавни превоз, рекао је Гајић који указује и да треба бити поштен и рећи да је градски јавни превозу много бољој ситуацији него што је био раније.

Има нових аутобуса, трамваја, тролејбуса, рекао је Гајић, указујући на проблеме с Градским саобраћајним предузећем.

"Проблем је недостатак запослених, пре свега возача. Да ли треба дозволити улазак приватника? То је вероватно неопходно због тога што нема другог решења да би постојао довољан број линија, да би имали капацитет. То је оно што је неопходно, а то са друге стране доводи у незгодан положај запослене", напоменуо је Гајић.

Наводећи и да је метро Београду заиста неопходан, али не по овим трасама које је поставила власт, Гајић је рекао да би прва линија требало да иде од аеродрома до града.

Упитан о изборном резултату листе коју води, Гајић је оценио да се Народна странка после децембарских избора нашла "између та два пола која су се направила у Србији".

"Покушавамо да се ревитализујемо као странка у организационом смислу, ту смо доста успели. Излазимо на изборе у око 30 општина у Србији и тамо ћемо сигурно направити добре резултате, али најтеже ће бити у самом Београду", проценио је Гајић.

"Оптимиста сам, јер се странка баш доста ангажовала у овој изборној кампањи и имали смо ту предност да смо одмах одлучили да ћемо ићи на изборе, није било дилеме. Знали смо да ће то урадити и већина у опозицији, без обзира на оно што су говорили на самом почетку кампање. Тако да се надамо добром резултату", рекао је Гајић.

Гајић је навео да је потребно прво видети резултате избора, па онда говорити о постизборној сарадњи.

"Говорио сам и у прошлој кампањи да победа опозиције зависи од резултата Народне странке. Да је Народна странка прошла цензус, опозиција би победила у Београду, али били смо спречени пре свега од опозиционих странака", оценио је Гајић.

Услов за сарадњу са опозицијом, како је навео, био би да он буде градоначелник Београда.

Мислим да сам далеко бољи кандидат него што су остали кандидати опозиције и по животном искуству, у професионалном искуству, знању, компетенцијама за тај посао, јер сматрам да такав посао не можете радити ако никада нисте били запослени у животу. То је проблем моје конкуренције из опозиције, поручио је Гајић.

Према речима Гајића, владајућа странка им није правила проблеме, али за Народну странку постоји проблем видљивости у "такозваним професионалним и слободним медијима".

"Тако да, када сте под цензуром, а ја сам под званичном цензуром у Јунајтед медијима, то није лако", рекао је Гајић.

Гајић је позвао грађане да у што већем броју изађу 2. јуна на изборе у Београду и општинама у Србији и гласају за Народну странку која ће са партнерима одржати реч која им је дата у кампањи.

"Треба се борити, чак и онда када на крају те борбе не видите резултате. Резултати ће доћи уколико будемо постојани", поручио је Гајић.