Народна странка

Гајић: И даље ћемо тежити укрупњавању патриотске деснице

Гајић: И даље ћемо тежити укрупњавању патриотске деснице

Преузето са портала "Симптом".

 

Народна странка под председниковањем Владимира Гајића, које траје непуна четири месеца, није ни могла очекивати кудикамо боље резултате на локалним изборима 2. јуна у 90 општина и градова Србије.

Ипак, и у тешким околностима након повлачења првог председника и оснивача, Вука Јеремића, ова партија умерено десног центра, верна прокламованим начелима и изворним принципима које синтетишу грађанско и национално, и на пођеднакој је дистанци како од власти тако и од тзв. прозападне опозиције, постигла је, у коалицијама у којима је наступала, на неким местима запажене и солидне резултате – београдска општина Раковица 4,7 одсто, Младеновац 13,5 одсто, Гроцка 13,7 одсто, Врачар 3,36 одсто, Стари град 3,1 одсто, Пожаревац 11,7 одсто, Чачак 6,3 одсто итд.

Лидер странке Владимир Гајић у разговору за портал “Симптом” каже да је најважнија чињеница из ових избора та да је “организација НС опстала”.

“Имамо основа да наставимо даље и не могу да будем незадовољан. Вредности, идеје и програм Народне странке су нешто за шта се вреди борити у будућности”, истиче Гајић.

Упитан како је видео пређашњи изборни процес, навео је да је изборни процес био мање-више сличан изборним процесима у Србији у годинама и деценијама иза и да “овде нема фер избора откад је успостављен вишепартијски систем”.

“То је, рекао бих, наш културни модел у политици. С времена на време услови се мало побољшају, али главни недостатак опозиције је недостатак инфраструктуре која може да обезбеди да се ти избори регуларно прате. Опозиција, нажалост, није у стању да покрије ни 50 одсто бирачких места са својом контролом”, критичан је Гајић према сопственим редовима и опозицији уопште, па додаје да је “велико питање да ли су сви они контролори које је одредила опозиција заправо њени контролори”.

“Веома често се иде на позивање грађана да помогну, па можете примити било кога. Затим, представници владајуће странке када се затворе бирачке кутије ’не спавају следећих 12 сати’, а опозициони контролори у поноћ иду кућама. Све у свему, опозиција на првом месту треба да криви саму себе, а тек потом да упире прстом у владајућу странку”, напомиње председник Народне странке.

На питање како стоје ствари на централним београдским општинама, Врачар и Стари град, те да ли постоји могућност за конципирање власти у којој би била и Народна странка, Гајић каже да како сада ствари стоје, опозиција више ни математички не може да направи власт на Врачару.

“Тамо је ’Бирамо Врачар’ изгубила један мандат. Они нису добро упознати са правном процедуром код предаје бирачког материјала Општинској изборној комисији. Сада сумњају да је дошло до прекрајања гласова, из неважећих у важеће, иако то не стоји у записнику који су сви потписали. Ићи ће се, колико видим, на неки жалбени поступак, али бојим се да ту нема неких доказа који ће им донети успех”, оцењује Гајић и додаје да, када је реч о Старом граду, мисли како “листа око г. Марка Бастаћа (Чувари Старог града) и не жели да иде са остатком опозиције у неке договоре…”

Јединствени блок тзв. опозиционе патриотске деснице остаје као циљ за странку у годинама које следе, уверава он.

“Потпуно смо посвећени том укрупњавању, али нажалост до сад то нисмо успели… Да ли ћемо успети у будућности видећемо, али зависи од зрелости свих који се налазе на патриотској десници. До сада, она није показала ту зрелост, а власт је веома лако, још у зачетку разбијала сваку могућност да дође до неког савеза. Сад ћемо испред себе имати неколико година до следећих избора па се надам да ћемо бити паметнији”, закључује лидер народњака.