Народна странка

Добросављевић: Признавање Косова није компромис и противно је интересу грађана Србије

Добросављевић: Признавање Косова није компромис и противно је интересу грађана Србије

Председник Извршног одбора Народне странке Владимир Добросављевић изјавио је да се преговорима Београда и Приштине ништа није променило још од 2012. године, када је садашњи председник Србије Александар Вучић, као тадашњи опозициони кандидат, уочи избора обећао неким центрима моћи да је по питању Косова и Метохије спреман да иде даље него било који политичар у Србији после 2000. године.

Добросављевић је за руску новинску агенцију „Тхе Еурасиа Даилy“ навео да Србија „полако клизи ка признању Косова и Метохије“.

„Сада рачун долази на наплату. Морају се испунити обећања страним покровитељима“, рекао је Добросављевић.

„Покушај застрашивања српског јавног мњења ратом, санкцијама, сукобима са суседима није ништа до манипулација иза које се крије проста чињеница. Нема српски народ проблем, него Александар Вучић има проблеме, јер мора да испуни обећања. У том смислу, у преговорима Београда и Приштине нема значајнијих промена у односу на шта је пристао потписивањем Бриселског споразума 2013. године. Власт у Србији се полако креће ка потписивању свеобухватног споразума са Приштином, што дефакто значи признавање независности Косова кроз присуство у међународним организацијама, пре свега Уједињеним нацијама“, навео је Добросављевић.

Поводом најава да би питање Косова и Метохије могло да буде предмет референдума, који помиње Вучић, Добросављевић сматра да постојећи политички и медијски услови не дају ни минимум гаранције да референдум буде поштен.

„Референдуми још од завршетка Другог светског рата дају резултат који иде наруку организатору. Због могућности притиска на медије, уцењивања једног дела бирача и притиска на други, мислим да референдум не може дати резултат другачији од оног који очекује владајућа већина. Данас не постоје услови за озбиљан референдум на којем би грађани Србије могли да изразе своје мишљење о тако важном питању за будућност земље“, сматра Добросављевић.

Упитан шта би била суштина компромиса о Косову, о којем Вучић говори, Добросављевић је одговорио да се, по његовом мишљењу, компромис тиче само статуса Вучића и неограничене подршке коју ужива.

„Ово је једна врста ердоганизације Србије“, рекао је Добросављевић.

Према речима Добросављевића, неопходно је разумети шта режим у Србији сматра „компромисом“.

„Ако се случајно одрекнемо свеобухватног споразума са Приштином, шта ће бити? Српска власт каже да ће букнути рат и да ће Срби бити протерани с Косова. Наравно, нико у Србији не жели сукоб, нарочито после свега што нам се догодило деведесетих година. Потребан нам је мир и прилика да стабилизујемо државу и обезбедимо развој и просперитет, тако да је понуђена дилема лажна“, сматра Добросављевић.

Добросављевић не верује да ће уследити драматични догађаји ако Србија не потпише споразум са Приштином и да ће само Вучић бити незгодно пред страним менторима.

„Бојим се да се у овом тренутку једини компромис тиче његове апсолутне власти у Србији“, рекао је Добросављевић.

Председник Извршног одбора Народне странке сматра да није могуће расправљати о подели Косова као о могућем компромисном решењу.  

„Не може бити компромиса о територији која је изашла из нашег политичког и правног система и која је под својеврсном окупацијом међународне заједнице. Присиљавају нас да дамо све а да заузврат не добијемо ништа. Нисам сигуран да можемо разговарати о подели Косова и Метохије или о другачијем статусу те територије на основу решења које је примењено на Оландским острвима. Мислим да сада разговарамо само о нечему налик на две Немачке у прошлости или о Палестини и Израелу у овом тренутку. То значи да нема међусобног признавања, али без спречавања чласнтва у међународним организацијама“, рекао је Добросављевић.

Добросављевић је навео да се боји да се компромис који се представља српској јавности односи само на даљу „султанизацију“ моћи Александра Вучића у Србији.

„То значи да ће, чим испуни претходна обећања Западу, затражити мало више времена да успостави још јачу контролу над друштвеним и политичким процесима у Србији, од медија до економије, а заузврат ће испунити нове захтеве САД и ЕУ. Да ли ће то бити предаја Републике Српске или приступање НАТО-у, може се само нагађати. Али, знамо да Вучић тражи подршку Запада за своју апсолутну власт у Србији“, рекао је Добросављевић.

Добросављевић је истакао да у интересу грађана Србије не може бити било какав компромис који би значио међународно признање Косова и Метохије.

Цео чланак на руском језику можете прочитати овде.