Народна странка

Јовановић: Потребни су нам успех и обнова енергије

Јовановић: Потребни су нам успех и обнова енергије

Говор досадашњег генералног секретара Народне странке Стефана Јовановића на ванредној Скупштини Народне странке.

 

Драги пријатељи, уважени гости, поштовани делегати Народне странке,

Хвала вам што сте и поред свега што се у претходном периоду догодило, данас овде, и даље спремни да још један дан уложите за нашу странку, за нашу земљу и за добробит нашег народа.

Дозволите ми да одмах на почетку упутим неколико захвалница.

Првенствено желим да се захвалим свима вама, члановима Народне странке које сам током ових седам година упознавао, дружио се и имао прилике да радимо заједно. Хвала вам на поверењу али и прилици да слушам, учим и упознам се са многима од вас.

Друго, посебну захвалност дугујем оснивачима Народне странке, а пре свега Вуку Јеремићу. Хвала на прилици коју ми је пружио, да будем изабран за првог генералног секретара. Хвала на поверењу, оданости и непроцењивим саветима током овог седмогодишњег путовања. Пут који је за нама није био лак, за тебе често и лично тежак или болан због разноразних издаја, са резултатом који није био праведан, али знам да ћеш као човек који је патриота у годинама које су пред нама наћи начина да помогнеш и својој земљи и свом народу.

Захваљујем се и свим сарадницима, својим колегиницама и колегама у генералном секретаријату. Они су стуб наше странке који се није урушио нити једном током свих потреса кроз које је странка годинама пролазила. Нећете ми замерити ја ћу их све поменути именом: Хвала Гоци, Милошу, Немањи, Јовани, Ивани, Јовици, Огњену, и Николи Драговићу који ће данас бити изабран за председника Извршног одбора. Хвала вам на посвећености, сарадњи и томе што сте били одани сарадници свих година. Без ваше непоколебљиве подршке и без ваше неуморне енергије, не бих могао да обављам свој посао.

Народна странка се данас налази се на прекретници сличној многим тренуцима које је Србија доживела кроз своју историју. Али, као што нас учи историја, није пораз оно што дефинише народ или странку, већ способност да се уздигнемо, баш као и симболична Наталијина рамонда, цвет који је симбол наше државе и нашег народа, цвет који означава опоравак и обнову из камена. “Ми постојимо, заправо, само из ината...”, рекао је велики Борислав Пекић. Нека ове речи послужите као водиља и инспирација свима вама и новом руководству.

У овим турбулентним временима, када се политичка сцена Србије непрестано мења, Народна странка има прилику да се преиспита, реорганизује и поново повеже са својим члановима и бирачима, црпећи снагу из вредности и наших људи, баш као Наталијина рамонда из српске земље.

Данас, више него икада, морамо се ослонити на те темељне вредности и на људе који су срце ове странке. Основани смо са мисијом да заштитимо интересе нашег народа, наше државе да радимо на изградњи бољег живота за сваког појединца у нашој земљи, као и промене погубног система вредности, оличеном у режиму Александра Вучића. Без обзира на све комплексности политике, то не смемо изгубити из вида.

Политика свакако нису ни само велике теме. Политика су људи, политика је живот обичног човека. Зато, Народна странка не сме и неће бити елитистичка странка, то нам не дозвољава ни име које носимо. Номен ест омен – име обавезује, мене и порекло. Као неко ко долази из скромне нишке породице, верујем да Народна странка треба бити странка обичног човека, странка која се бори за обичног човека, за његов бољи живот, за то да не да сви буду једнаки, него да сваки човек буде једнако важан.

Политика је баланс између морала и технике. Не одричући се морала, који је у овој странци високо постављен, морамо обратити пажњу и на технику. Бавимо се послом у коме се признаје само победа. Са јасном стратегијом, са јасном тактиком обновљеном енергијом, Народна странка може се поново успоставити као кључни играч на политичкој сцени Србије. То би подразумевало да у наредном периоду спустимо мостове према другим опозиционим политичким странкама и актерима, да радимо на сарадњи и окупљању свих оних који се боре за промену система и режима Александра Вучића.

Што се технике тиче, пред новим руководством је тежак задатак. Потребан нам је успех, потребна нам је обнова енергије. Потребно је да се странка реорганизује и спреми за локалне изборе. Заједно, са обновљеном енергијом, јасном стратегијом, и непоколебљивом одлучношћу, Народна странка ће се поново успоставити као кључни играч на политичкој сцени Србије. Бићемо конструктиван партнер у стварању промена, доприносећи нашем заједничком циљу - Србији која пружа наду, правду, и прилике за све.

Још једном драги делегати, ваше присуство данас овде, у овим изазовним временима, представља светионик наде и непоколебљивости. Ваша одлучност да будете део данашње скупштине, упркос свим препрекама које су нам се нашле на путу, истински је доказ ваше посвећености и вере у бољу будућност наше странке и наше Србије.

Живели и до победе!