Народна странка

Јовановић у Стразбуру позвао Савет Европе да одбије пријем самопроглашеног Косова

Јовановић у Стразбуру позвао Савет Европе да одбије пријем самопроглашеног Косова

Посланик и портпарол Народне странке Стефан Јовановић позвао је данас у Стразбуру Парламентарну скупштину Савета Европе (СЕ) да остане при чврством ставу у одбијању покушаја самопроглашеног Косова да постане члан Савета Европе.

„Они који крше територијални интегритет суверених држава не би требало да буду прихваћени у организације посвећене заштити тих принципа. Упркос нападима и малтретирању Срба, привремене власти у Приштини настављају теже ка чланству у Савету Европе. Приштина је, штавише, једностраним актом сецесије 2008. године грубо прекршила демократски Устав Србије и Резолуцију1244 Савета безбедности УН“, рекао је Јовановић у Савету Европе, где је Парламентарна скупштина СЕ одржала дискусију „Тензије између Приштине и Београда“.

Јовановић је као пример односа самопроглашеног Косова према Србима навео кампању подржану од власти у Приштини у којој се отворено позива на бојкот производа из Србије, а у реклами, која је постала вирална у целом региону, приказано је да се у сваком паковању кекса и слаткиша произведених у Србији налазе и меци, што изазива шок и гађење купаца.

„Привремене власти у Приштини шаљу јасну поруку ’Србима овде није место’ тако што непрекидно приказују Србе и производе из Србије као центар свег зла. Кампање против Срба се воде готово свакодневно и постале су уобичајене“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да власт самопроглашеног Косова, упркос чињеницама и јавно доступним подацима, наставља да означава Србе и Србију као извор свих друштвених проблема.  

„Тензиије које у последње време владају између Београда и Приштине директна су последица једностраних акција сецесионистичке власти у Приштини, чије одлуке настављају да угрожавају Србе на Косову и Метохији“, рекао је Јовановић.

Јовановић је истакао да су Срби на Косову и Метохији једна од најугроженијих етничких група у Европи.

„Током 2022. године забележено је чак 164 случајева насиља и малтретирања Срба на Косову и Метохији, а само у првих 15 дана јануара ове године забележено је 10 напада. У једном од последњих напада пуцано је на Србе и умало се није завршио смртним исходом“, рекао је Јовановић.  

Јовановић је подсетио да је код Штрпца на Косову и Метохији на Бадње вече пуцано на дечака Стефана Стојановића (11) и његовог рођака Милоша (21) док су носили бадњак.

„Мотив је очигледно етничка мржња према Србима, и на то указује да је на малолетника и младића на верски празник пуцао нападач кога нису познавали нити су са њим имали контакт“, рекао је Јовановић.

„Испољавање етничке мржње према Србима не само да је дозвољено, него се и наставља несмањеном жестином, а мржњу често подстиче и оркестрира сам врх приштинске власти“, закључио је Јовановић.