Народна странка

Јовановић: Наћи начин за нормализацију који не подразумева понижење Србије

Јовановић: Наћи начин за нормализацију који не подразумева понижење Србије

Посланик и портпарол Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да та странка позива на одржавање референдума о „француско-немачком“ споразуму за Косово и Метохију како би грађани у „институционалном оквиру“ могли да одлуче о најважнијем државном и националном питању.

„Нудимо референдум као институционално решење, па да људи могу да гласају и за и против споразума, а не да о томе одлучује председник Србије Александар Вучић, који злоупотребљава власт и крши Устав. Морамо да искористимо све демократске и институционалне методе да бисмо спречили потписивање споразума и отцепљење дела територије, и сигуран сам да би већина грађана гласала против споразума“, рекао је Јовановић телевизији Н1.  

Јовановић је навео да „није време“ за решавање коначног статуса Косова и Метохије и да Србија не сме да прихвати понижавајући „француско-немачки“ споразум који значи фактичко признавање „Косова“ као независне државе.

„Морамо да радимо на побољшању животних услова свих који живе на Косову и Метохији и неопходно је наћи начин за нормализацију односа који не подразумева понижење Србије тако што ће признати такозване државне симболе ’Косова’. Да ли ће макар једном Србину или Албанцу бити боље ако се признају симболи самопроглашеног ’Косова’“, рекао је Јовановић.

Јовановић је истакао да се од Србије тражи да се одрекне Косова и Метохије и да га призна као свог суседа, чиме се нарушава територијална целовитост државе, и додао да би потписивањем таквог споразума било почињено тешко кривично дело.  

„Споразум штети националним интересима и зато га је неопходно одбацити, и његова примена не би допринела помирењу. Када је 2013. године потписан Бриселски споразум, речено је да тај споразум значи европску будућност Србије – десет година касније нема европске будућности, а Срби на Косову и Метохији живе све горе и горе“, рекао је Јовановић.  

„Европа подразумева вредности попут демократије и људских права за које се срчано борим у европским телима у Стразбуру, Бриселу и Паризу, а исто тако се борим и за заштиту територијалне целовитости Србије, јер је и територијални интегритет држава такође европска вредност“, додао је Јовановић.