Народна странка

Славица Радовановић: Не снижавати кривичну одговорност деце са 14 на 12 година

Славица Радовановић: Не снижавати кривичну одговорност деце са 14 на 12 година

Посланица Народне странке Славица Радовановић изјавила је данас да не би требало снижавати кривичну одговорност деце са 14 година на 12 година, и да је најважније применити мере према родитељима деце која чине вршњачко насиље и да они морају „чак и под принудом бити доведени да сарађују и раде, а не да седе код куће и да се буне“.

Славица Радовановић рекла је на седници Скупштине Србије рекла да у школе не би требало распоређивати младе полицајце, који су тек завршили обуку у Центру за полицијску обуку.

„Њихове вештине по завршетку обуке у центру нису довољне да уђу у школе и да се баве тако озбиљним проблемима. То су деца која уче разне исходе, немају посебан план и програм за рад као школски полицајци и за поступање у таквим ситуацијама, и није сврсисходно да се у школе убацују млади и неискусни полицајци који би тек требало да прођу приправнички стаж“, рекла је Славица Радовановић.

Посланица Народне странке је подсетила да је министар унутрашњих послова Братислав Гашић је најавио да ће у школе бити распоређено 1.200 полицајаца који ће ове године изаћи из Центра за полицијску обуку.

„Не може само Београд да има школске полицајце, него цела Србија“, рекла је Славица Радовановић.

„Школски полицајац је једна од мера, који подржавам, али то не решава све. Ако хоћемо да унапредимо безбедност деце у школи, морамо да имамо и полицајца, психолога, педагога и дефектолога, као и одговорност директора школе и свих институција“, додала је Славица Радовановић.

Славица Радовановић је поводом два масовна убиства рекла да „систем јесте заказао“, и упитала да ли је икада урађена било каква анализа вршњачког насиља и да ли су утврђени узроци, последице, као и да ли су успостављене конкретне мере и предлози за превазилажење оваквих ситуација и да ли је направљен план и програм за превенцију.