Народна странка

Славица Радовановић: Полиција може да открије ко шаље дојаве о бомбама, Вулинове изјаве не уливају поверење

Славица Радовановић: Полиција може да открије ко шаље дојаве о бомбама, Вулинове изјаве не уливају поверење

Пуковница полиције у пензији Славица Радовановић, која је изабрана за посланицу Народне странке у Скупштини Србије, изјавила је данас да се министар унутрашњих послова Александар Вулин понаша као да му "није потребан директор полиције, што је ван памети“, и да би што пре требало именовати новог директора како би се „полиција усмеравала на принципима заштите грађана, а не на политичким принципима“.

„Садашње стање није добро ни за поступање полиције нити је то начин на који се води МУП. Директор полиције је по својој функцији кључна особа у МУП-у и он мора да буде политички потпуно неутралан и да има искуство у полицији. Није добро за грађане да министар даје изјаве о свему, јер је министар политичка личност коју је поставила политичка партија и он ће увек штитити ту партију“, рекла је Славица Радовановић телевизији Н1.

„Вулинове поруке не могу да пруже грађанима никакву сигурност нити поверење, али што се тиче безбедности грађана. Грађани би се осећали сигурније и безбедније када би се оглашавао директор полиције“, рекла је Славица Радовановић.

Славица Радовановић је поводом учесталих дојава о подметнутим бомбама рекла да је полиција оспособљена да брзо реагује и да грађани не би требало да се плаше поступања полиције и да могу имати поверење.

„Сада је најважније лоцирати одакле дојаве долазе, како би се утврдило да ли је реч о игри и шали или о озбиљним претњама“, рекла је Славица Радовановић.

„МУП има и најсавременију ИТ опрему и не слажем се да се не могу лоцирати дојаве. Потребно је да се укључе прави људи са стручним знањем и способностима. Сигурно је да је тешко због великог броја дојава, али постоје могућности и средства да се то утврди“, рекла је Славица Радовановић.

Посланица Народне странке је навела да ће, према њеним информацијама, конститутивна седница Скупштине Србије бити одржана вероватно средином јуна, јер председник Србије Александар Вучић хоће да положи заклетву пред старим сазивом парламента, у којем нема опозиције.

Славица Радовановић, која је сарадница Центра за несталу и злостављану децу, рекла је да је у државама у којима функционише систем „Амбер алерт“ пронађено 96 деце чији је нестанак пријављен.

„Амбер алерт“ је систем који се активира када се пријави нестанак детета и установљен је у САД.

„Није довољно потписати меморандум о сарадњи поводом увођења тог система и очекујемо да Вулин каже шта је урађено и када ће ’Амбер алерт’ бити активиран у Србији, а не да се говори о томе ко је напустио састанак и да ли је неко био коректан или некоректан“, закључила је Славица Радовановић.