Народна странка

Санда Рашковић Ивић: Где је био систем када је отац водио дечака у стрељану да тренира као командос

Санда Рашковић Ивић: Где је био систем када је отац водио дечака у стрељану да тренира као командос

Посланица Народне странке Санда Рашковић Ивић изјавила је данас је систем заказао у случају дечака масовног убице из Основне школе „Владислав Рибникар“ и упитала „где је био систем када је отац водио сина у стрељану да тренира као да је командос“.

„Да ли сте проверили колико још родитеља води децу у стрељане и шта сте тим поводом предузели“, упитала је Санда Рашковић Ивић председницу Владе Србије Ану Брнабић на седници Скупштине Србије на којој се расправља о безбедносној ситуацији у држави после два масовна убиства.

Санда Рашковић Ивић је навела да је неколико фактора утиче на чињење злочина – генетика, структура личности која се развија под утицајем породице и околине, као и атмосфера у друштву.

„Ми родитељи сматрамо да је све у реду ако је дете мирно, иде на такмичења наставници и професори хвале његову даровитост, и ако смо му купили добар телефон и паткике, али грешимо“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић је истакла да нису довољне само репресивне мере које је Влада Србије увела после два масовна убиства, и да је неопходна и превенција, јер се неће много постићи само појачањем репресије.

„У Србији има 1.800 школа и велики део нема психолога, а и тамо где их има психолози су заузети тестирањем ђака првака“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Посланица Народне странке је додала да би свака школа требало да има психолога, педагога и дефектолога, јер многа деца имају проблеме са муцањем и дислексијом и зато су лака мета вршњачког насиља.

„Тај тим би коштао колико и један припадник специјалних јединица, а најављено је да ће држава запослити 5.000 специјалаца. Тимови које чине психолог, предагог и дефектолог требало би да буду специјалне јединице у одбрани менталног здравља наше деце“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић је навела да је у Србији неопходна промена заштите система менталног здравља слична оној коју је у Италији, где је психијатар Франко Батаља 1978. године увео систем „психијатрија у заједници“ и у свакој општини је установљен је центар за ментално здравље у којем грађани могу да потраже помоћ 24 сата дневно.

Посланица Народне странке је навела да је за масовно убиство у Младеновцу постојала хроника најављеног злочина и подсетила да је министар унутрашњих послова Братислав Гашић рекао да нема трага исходу пријаве која је поднета против убице још 2020. године.

„Такву врсту најаве имамо и код убистава жена и зато предлажем да фемицид постане посебно кривично дело и да се формира тело за праћење фемицида које ће урадити анализу сваког појединачног случаја, како би се видело где је запело, да ли у центру за социјални рад, тужилаштву или полицији, и да се тако предупреде трагедије“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић рекла је да је у Србији прва четири месеца убијено 17 жена, и да се у Србији на 100.000 људи догоди 15 самоубистава, а у Италији шест и у Гршкој пет.