Народна странка

Санда Рашковић Ивић: Вучић спрема капитулацију уместо повратка Србије на север Косова и Метохије

Санда Рашковић Ивић: Вучић спрема капитулацију уместо повратка Србије на север Косова и Метохије

Посланица и потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић изјавила је данас да се председник Србије Александар Вучић „спрема капитулацију под маскама“ на Косову и Метохији уместо да захтева повратак институција Србије на север покрајине, пошто је „Бриселски споразум мртав“.

„Ако обе стране чине уступке, онда би Приштински уступак био да се мало притисне око формирања Заједнице српских општина (ЗСО), која је магла и паучина и то под косовским уставом, а уступак Србије би био капитулација“, рекла је Санда Рашковић Ивић телевизији Н1.

Санда Рашковић Ивић је истакла да је инсистирање на ЗСО и одржавању Бриселског споразума „није ништа друго него капитулација“, јер се тим споразумом „дефакто заокружује државност“ самопроглашеног Косова.

„Ако бисмо и добили ЗСО, то би било имплицитно признавање независности самопроглашеног Косова и зато је сада моменат да Вучић коначно пошаље писма председницима Русије и Кине са захтевом да уложе вето у Савету безбедности ако на дневни ред дође чланство Приштине у УН“; рекла је Санда Рашковић Ивић.

„Сада је тренутак и да се врате институције Србије на север јер је Бриселски споразум мртав“, додала је Санда Рашковић Ивић.

Потпредседница Народне странке је одлуку приштинских власти да на 48 сати одложе изрицање казни за регистарске назвала „кувањем жабе“.

„Одлажу се ствари које ће опет доћи на сто, али је реч и о пацификовању Срба, јер је прва реакција је најсрчанија, па ако се одложи на 48 сати, онда ће да спласне реакција људи су се спремали да се буне. Тензије могу да се спусте за два дана и да људе толико малтретирате да прво буде 48 сати, па седам дана, па 30 дана… Да би они на крају, уплашени од сукоба, рекли ’боље пакт него рат’ и ’боље да се договоримо’“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић рекла је да би улазак самопроглашеног Косова у УН водио ка стварању „велике Албаније“, односно уједињењу територије Косова и Метохије са Албанијом у једну државу.

„То би водило и губитку нашег идентитета јер у тој држави не би могла да постоји Српска православна црква, пошто по православним канонима на територији једне државе може да постоји само једна православна црква, па би сви наши манастири постали албански манастири“, закључила је Санда Рашковић Ивић.