Народна странка

Санда Рашковић Ивић за "Блиц": Вучић нема овлашћења за преговоре о разграничењу

Санда Рашковић Ивић за "Блиц": Вучић нема овлашћења за преговоре о разграничењу

Драго ми је што је Демократска странка Србије дошла на политичке позиције које ја заступам од 2016. године и због којих сам искључена из те странке, каже у интервјуу за „Блиц“ Санда Рашковић Ивић.

Потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић и бивша председница ДСС-а Санда Рашковић Ивић каже да за њу промена ставова њене бивше партије представља сатисфакцију.

Недавно је лидер ДСС Милош Јовановић на питање „Блица“ како данас гледа на ваше искључење из странке, између осталог и због тих коалиција, рекао: „Играло се мало на женску црту, па се играло жртве… Није се радило о коалицијама са СНС, већ је рекла (Санда  Рашковић) да неће послушати одлуку председништва да се Ђорђе Вукадиновић искључи из ДСС“. Како коментаришете ову Јовановићеву изјаву?

- Свако има потребу да се брани када забрља, па и продуцира нетачне ствари. Мачистички манир „никад извини“ чест је код нас Срба. Надам се у искреност напуштања коалиција са СНС од стране ДСС.

Сад кад је Савез за Србију званично формиран, кога још очекујете?

- Разговара се са свима који су недвосмислено против актуелног режима. Постоји цео низ грађанских иницијатива на локалу, као и неки синдикати који су заинтересовани да подрже наш Савез.

Да ли вама смета идеолошка шареноликост Савеза?

- Идеолошка разноликост Савеза је предност, јер она показује једну нову политичку културу, а то је да се различито идеолошки обојени људи заједнички боре за добробит Србије и њених грађана, за слободу, демократију, нормалан живот… Напредњачка коалиција је такође идеолошки разнородна, али сви су уједињени у обавези да обожавања вође и неговању имагинаријума званог Србија. Тај имагинаријум је клатно које иде од рушења до Потемкинових села, а све обрасло у корупцију и криминал, до сада невиђен. Очекујем да се неки из Вучићеве коалиције тргну и изразе своје непристајање да и даље играју срамну улогу која им је додељена.

Шта кажу ваша истраживања, како се Савез за Србију котира међу грађанима?

- Свакако. Савез стоји много боље него што га оцењују "дворске" агенције за истраживање јавног мњељ

Шта мислите о идеји председника Вучића о разграничењу као решењу проблема Косова и Метохије?

- Вучић нема овлашћење ни Владе, нити Скупштине, нема никакву усвојену преговарачку платформу која би му дала мандат да преговара о разграничењу које је у колизији са Уставом. Пре неки дан је шеф државе био на КиМ и тамо није нити једном поменуо Устав, Резолуцију 1244 Савета безбедности Уједињених нација,, па ни Заједницу српских општина, која је одавно договорена у Бриселу. То је тужно. Такође је очигледно да је за своју причу о разграничењу добио подршку само бриселске администрације, а против су отворено и Берлин и Лондон и Москва, а и САД немају спрам разграничења потпуно јасан став. Дакле, ни на спољнополитичком плану Вучић није припремио честито терен.

Ипак, неколико највиших америчких званичника дало је изјаве из којих се види да су САД ублажиле став према Косову. Како то коментаришете? Да ли то некако можемо да искористимо?

- Спољна политика САД је тренутно непредвидива и стога она повлачи неочекиване потезе. Питање је да ли такви потези означавају усвајање једног трајног новог правца према нама у спољној политици САД. Не може се оспорити чињеница да су Сједињене Државе спремне на попустљивији став који само значи ефикасније решавање косовског питања признавањем нелегалне сецесије, и зато што је Вашингтон свестан да нити режим у Србији неће бити спреман на толико неприхватљивих уступака и попустљивости у погледу сопственог суверенитета, као овај Вучићев.