Народна странка

Јеремић: Народна странка ће стати на пут напредњачком режиму и биће гарант промена

Јеремић: Народна странка ће стати на пут напредњачком режиму и биће гарант промена

Народна странка одржала је трибину „Будућност Србије“ у пуној сали амфитеатра новосадског СПЕНС-а.

Председник Народне странке Вук Јеремић рекао је на трибини Народне странке да напредњачка власт има тоталитарни карактер и тежи ка потпуном разарању било каквог отпора таквом начину вођења државе.

„Били су прилично успешни у томе. Народна странка, која је основана пре само пет месеци и стално расте, данас представља најснажнију организовану структуру против власти. Напредњачком режиму и већини грађана је јасно да не постоји друга алтернатива наопаком и тоталитарном режиму“, рекао је Јеремић, и додао да Народна странка постоји у 89 општина у Србији и да је циљ да локални одбори буду основани у свим општинама у Србији.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије и председник Генералне скупштине УН, рекао је да је Европа на избегличку кризу реаговала тако што се затворила и одлучила да направи баријеру између ЕУ и Блиског истока и да ту баријеру чине државе западног Балкана.

„То никога не би требало да шокира, јер смо током већег дела историје били нека врста крајине и данас смо поново. Зато код западних партнера нема интереса да инсистирају на демократији, људским правима и институцијама и зато су дозволили да Србију зароби уска група веома недобронамерних људи“, рекао је Јеремић.

Председник Народне странке је додао да се уз то догађа и процес срастања државе и организованог криминала, који би од Србије могао да начини државу сличну Црној Гори и да у том случају неће бити могућа промена власти, јер силазак с власти значи и губитак слободе или нешто још горе.

„Мило Ђукановић је на председничким изборима у Црној Гори победио после 26 година на власти. Када би то применили на Србију, то би значило да би Александар Вучић 2038. године победио на изборима за председника Србије. Вучић узима најгоре од Мађарске и Турске у намери да од Србије направи Црну Гору како би могао да влада деценијама“, рекао је Јеремић.

Јеремић је рекао да је међувладина организација ФАТФ, коју чине 35 економски најмоћнијих држава света, ставила Србију на листу земаља осумњичених за прање новца и финансирање међународног тероризма.

„То се догодило јер су закони у Србији такви да дозвољавају да остану непознати прави власници фирми које улажу новац и граде, а закони су такви да би Станко Суботић Цане и Андреј Вучић могли да купују фирме“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да многи не смеју то да кажу, али је Народна странка партија храбрих, стручних, храбрих и достојанствених људи која ће стати на пут напредњачком режиму и изградити нормалну и пристојну државу.

Председник Народне странке је рекао да ће за то бити потребно много енергије и добре воље, као и сарадње свих који су против актуелне власти.

„Народна странка ће наставити да се залаже за што је могуће већи степен заједништва у наступу опозиције. Опозиционог савеза ће бити и Народна странка ће бити срце и кичма тог опозиционог савеза“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да ће Народна странка инсистирати на врло јасној националној политици, економској политици, спољној политици и оној која ће омогућити повратак правде у државу.

„Неће бити компромиса око важних историјских и државотворних питања када је реч о Косову и нашем народу који живи ван Србије, исто као што неће бити компромиса када је реч о владавини права, људским правима, неприкосновености институција и свему што чини модерно европско друштво“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да је Србија одувек припадала Европи и да би требало да тежи европском начину уређења државе, без обзира да ли ће Европска унија бити отворена за пријем нових чланица или не, док ће чланство у ЕУ у великој мери зависити од процеса на које Србија не може да утиче.

„Оно што ми можемо јесте да народу вратимо наду и слободу и да уредимо законе на начин на који су их уредили мало срећнији европски народи. Народна странка ће се увек залагати за европеизацију Србије, али не по цену одустајања од виталних државних и националних интереса, јер они превазилазе капацитет и право једне генерације да о томе одлучује, поготово у варљивим односима који данас владају у свету“, рекао је Јеремић.

Председник народне странке је навео да је за то потребно много спретности и знања.

„Верујем да ће са променом на челу власти у Србији доћи и промене о којима сам говорио, а гарант тога јесте и биће Народна странка“, рекао је Јеремић.

 

Понош: Промене одмах да нам не украду читав 21. век

Потпредседник Народне странке Здравко Понош рекао је да његово сећање сеже 50 година уназад и да су седамдесетих година прошлог века владали једна партија и један председник, а грађани су могли да прате један телевизијски канал.

„Скоро као и данас, само данас немамо ниједан телевизијски канал. Онда су дошле осамдесете, када смо имали једну партију, нешто више председника, али као нисмо имали ниједног, и два телевизијска канала, много боља него данас, и нисмо препознали да пада Берлински зид“, рекао је Понош.

Понош је додао да су потом дошле деведесете године, када је све било још горе – један председник, једна партија, а 28. марта 1998. године Србија је за министра информисања добила Александра Вучића, који је то и данас.

„Двехиљадите су биле декада изневерених очекивања. После њих дошла је нова декада која личи на скривену камеру. Да је неко пре 20 година рекао да ћемо данас на телевизији гледати Вучића, Вулина, Мају Гојковић… сви би рекли да је то скривена камера, али је гледамо и дан данас“, рекао је Понош.

Понош је навео да је Србији, када се погледа уназад, већ украдена петина 21. века и да би могао да буде украден и читав 21. век.

„То је више од једног људског живота. Од седамдесетих до данас ствари углавном иду нагоре. Људима би требало рећи шта не ваља, а много тога не ваља. У свим декадама које сам набројао људи су одлазили из Србије, али су само у две одлазили да се не врате – у овој декади и деведесетих“, рекао је Понош.

Понош је истакао да су само те две декаде обележили живот на ивици егзистенције и информисање горе него у време једнопартијског система.

„Само у те две декаде имамо вишестраначје са једном фарсом од изборног система. То би људи који више верују власти него сопственим очима требало да чују од некога. Ми можемо да им кажемо да су потребне промене, јер смо ми људи који се не расправљају са својим мајкама колико смо били тешки када смо се родили, као што то ради Вучић. Ми у својим четрдесетим и педесетим годинама не мислимо да су оцене у индексу најважнија ствар коју смо постигли у животу“, рекао је Понош.

Понош, који је и бивши начелник Генералштаба Војске Србије, обратио се на крају свог излагања војницима и Крајишницима, уз подсећање да је и сам пореклом из Крајине.  

„И војници и Крајишници су понижени. Моји Крајишници као да имају стокхолмски синдром, као да обожавају своје мучитеље. Многи од њих су постали избеглице само због људи који су и данас на власти. Крајишници су данас у ситуацији да је једна од највреднијих ствари које имају пасош државе која их је протерала, јер им тај пасош обезбеђује пут у бољу стварност од оне коју овде преживљавају. Можда је боље да гласају негде него да уз тај пасош отпутују“, рекао је Понош.

Понош је навео да су војници одувек били одабрана професија, али су данас доведени на руб егзистенције.

„Министар одбране Александар Вулин се слика када купи четири камиона, а пусти неког другог да се слика када му погину пилоти. Вулин дозвољава да му хапсе официре само зато што су са свог прага отерали навалентне страначке активисте. Они то не морају да трпе и могу да се супротставе не кршећи војне прописе. Само нека гласају“, рекао је Понош.

 

Чиплић: Изградићемо уређену и правичну државу

Потпредседник Народне странке Светозар Чиплић рекао је да, уз снажну борбу, садашња власт неће трајати вечно, него кратко време.

Чиплић је истакао да је будућност Србије у уређеној, часној, функционалној и правичној држави.

„Ми смо држава, а не власт. Ми данас у нашој држави имамо власт која је и споља и изнутра препозната кроз термин стабилократија. То је кованица која не говори о стабилној демократији, него о стабилној аутократији, говори о власти која стабилно влада на аутократски начин, што није примерено у 21. веку“, рекао је Чиплић.

Чиплић, који је и бивши судија Уставног суда Србије, навео је да стабилократија значи да су институције државе отете од грађана не да би се владало, него да би се институције уништиле, а да се влада потпуно неформалним каналима и процедурама.

„Грађани Србије су два века формирали државу и ми смо вични формирању држава и писању устава. Садашња власт једну свету ствар као што је држава, јер ми државу повезујемо и са Светим Савом и са царом Душаном и са слободом, уништава и дерогира институције“, рекао је Чиплић.

Садашња власт нам укида слободу и против такве власти ћемо се борити, истакао је потпредседник Народне странке.

„После овакве власти не преостаје нам ништа друго него да изнова градимо уредну, стабилну и функционалну државу и то на начин који приличи Народној странци, путем мобе. Моба је у овом случају уставотворна скупштина. У изградњи нове државе неће бити места за оне који су државу уништили и киднаповали и деформисали државне институције. Њих ћемо послати у историју“, рекао је Чиплић.

 

Новаковић: Променићемо накарадни систем "профит или смрт"

Повереник Народне странке за Војводину Борислав Новаковић рекао је да у Војводини постоји 300 година истинске мултикултуралности и да ће тако остати и убудуће.

„У Војводини нема великих и малих култура, све су равноправне. Једино ако постоји отвореност и равноправности, можемо да живимо једни са другима“, рекао је Новаковић.

Новаковић је рекао да, међутим, многе ствари у Војводини нису за похвалу.

„Села од Панчева до Вршца личе на мизансцен за сцене филмова страве и ужаса. Од десет кућа, пет је затарабљено, у две, три се вије дим – Војводина се празни. У Војводину долази фирма из Бангладеша да шије џемпере, што значи да је радна снага у Србији јефтинија него у Бангладешу“, навео је Новаковић.

Новаковић је додао да је Србија из стања у којем држава брине о свему ушла у стање у којем држава не брине ни о чему.

„То бих назвао зилотским неолиберализмом на чијој застави пише ’профит или смрт – победник или покојник’, нема између, али не можемо сви бити успешни и победници. Смисао државе је да обезбеди пристојан живот и онима који побеђују и онима који нису успешни, притом не мислим на стару државу“, рекао је Новаковић.

Новаковић је истакао да је грађанима Србије потребна народна држава, која почива на правичности, солидарности, јаким институцијама и богатој заједници.

„Ми то сада немамо, а имамо неправичан систем у којем се догађа додатно раслојавање, јер богатији постају још богатији а сиромашни још сиромашнији. Србија није стабилна држава, него нестабилна. Богати су само појединци и то на бази неравноправне поделе друштвеног богатства“, рекао је Новаковић.

Новаковић је додао да држава под напредњачком влашћу брине само о тајкунима и њиховом профиту.

„Морамо се организовати да бисмо стали наспрам таквог система. Пред нама је опасан и добро организован противник, који је успео оно у шта нисмо веровали, јер смо сви веровали да је са Слободаном Милошевићем отишао и страх од власти и да нико више неће морати да се боји власти“, рекао је Новаковић.

Испоставило се, нажалост, да људи заћуте када се успостави репресиван систем, али само на тренутак, додао је Новаковић.

Новаковић је позвао грађане да се прикључе Народној странци у борби против лоше напредњачке власти.

„Сигурни смо да заједно можемо победити“, закључио је Новаковић.