Народна странка

Јовановић: Захтевамо поништавање тендера за ПКБ, Београд оштећен за 341 милион евра

Јовановић: Захтевамо поништавање тендера за ПКБ, Београд оштећен за 341 милион евра

Одборничка група „Савез за Србију“ у Скупштини Београда захтева хитно поништавање очигледно намештеног тендера за продају ПКБ-а и упозорава све учеснике тендера да ће сносити законом предвиђене последице за свесно кршење прописа Републике Србије.

Не може бити легалан и легитиман тендер за који се годинама унапред знало да је победник арапска „Ал Дахра“, која је уосталом и била једини понуђач - са понудом готово равном  минималној прописаној.

Одборничка група „Савез за Србију“ упозорава напредњачку власт у Београду да ће у случају продаје ПКБ-а сносити последице за наношење огромне материјалне штете граду. Град Београд је до 2016. године био власник свих акција ПКБ-а, а онда је несхватљивом, сулудом и неразумном одлуком одборника СНС-а у скупштини града све поклоњено републичкој влади.

Према консолидованом извештају о пословању ПКБ-а усвојеном 2018. године, његова вредност је 526 милиона евра. Ако се одузму дугови од 80 милиона евра, то износи је 446 милиона евра. Разлика између ове и цене добијене на намештеном тендеру је 341 милион евра.

Одлуком о одрицању од акција 2016. године и намештеним тендером којим је добијена четири пута мања цена од реалне, Београђани су оштећени за 341 милион евра. За те паре, свака градска општина је могла да добије по два дома здравља, две школе и два нова обданишта.

 

Никола Јовановић,

заменик шефа одборничке групе „Савез за Србију“ у Скупштини Београда и потпредседник Народне странке