Народна странка

Јовановић за "Блиц": Народу је доста једноумља, распродаје земље и државне пропаганде

Јовановић за "Блиц": Народу је доста једноумља, распродаје земље и државне пропаганде

Главни циљ Савеза за Србију је да успостави нормално друштво и правну државу, у којој власт неће бити део организованог криминала, у којој се неће намештати тендери, у којој се неће продавати стратешка предузећа попут ПКБ-а и ЕПС-а и у којој неће бити могуће да ниједно мафијашко убиство не буде расветљено.

Тако за "Блиц" потпредседник Народне странке Никола Јовановић коментарише улогу највеће опозиционе коалиције у Србији.

Како сте задовољни одзивом грађана на трибинама вашег савеза и шта очекујете од тих окупљања?

Организујемо трибине по Србији, јер је то једина прилика да грађани сазнају да постоји кредибилна алтернатива, будући да у нашој земљи влада медијски мрак какав није био ни у време Милошевића. Одзив и интересовање за трибине је велико, народу је доста једноумља, распродаје земље и државне пропаганде која нема везе са реалним животом који људи живе.

Да ли ће Савез за Србију да формира посланички клуб у садашњем парламенту и када? Да ли би могла још нека странка да уђе у савез и када?

Савез је отворен за пријем и других опозиционих странака, које не пактирају са режимом и сагласне су са нашим Програмом у 30 тачака. Посланици које припадају странкама из Савеза са Србију ће координирати свој рад, али свака организација задржава своју унутрашњу аутономију и самосвојност. Када будемо први пут као СзС учествовали на републичким изборима, тада ће опција заједничког посланичког клуба имати смисла. Имамо поверења једни у друге и везује нас бескомпромисна жеља за променом система и спровођење заједничког програма.

Да ли су опозицији потребни нови лидери како би постигла боље резултате на изборима и колико је њена разједињеност погодовала актуелном режиму?

Стратегија СНС је да фрагментира и разједини опозицију. То је био важан фактор њиховог опстанка на власти. Наш одговор је овог пута прави и једини могућ, а то је заједнички опозициони фронт свих оних који желе да мењају систем. Опозицији су потребни и нови, али и искусни неукаљани политичари. Ово што је Србији најпотребније, то су системске промене: лустрација, хитно доношење закона о пореклу имовине и именовање специјалног тужиоца за високу корупцију.

Актуелно је решавање косовског питања. Шта је по Вама решење за ово питање?

Непромењивост граница је једна од основних европских вредности. Залажемо се за решење које неће излазити из оквира нашег устава и Резолуције 1244 СБ УН. Наш предлог је да се настави дијалог са косовским Албанцима, али да се у њему питање имовине, безбедности Срба, као и заштите нашег културног и верског наслеђа - решава пре питања статуса.

Како коментарише политику председника Александра Вучића у вези са Косовом и Метохијом?

А шта је политика Вучића према КиМ? То ни његовим сужњимa из СНС-а није јасно, па не смеју јавно да се изјашњавају по том питању. Чак ни да кажу да су против чланства Косова у УН! Када је Вучић дошао на власт, север Косова је још био под контролом Србије и на суду у Митровици се вијорила застава Србије. Данас се на том суду вијори косовска застава. Толико о његовој одбрани Косова. Човек за кога је легитимна опција признање независности Косова и који је спреман да додатно тргује Прешевом и Коридором 10 - није достојан функције коју обавља.