Народна странка

Јовановић: Градска власт директно одговорна за дивљу градњу у Београду од 2015, ништа се неће променити ни у будућности

Јовановић: Градска власт директно одговорна за дивљу градњу у Београду од 2015, ништа се неће променити ни у будућности

“За првих шест месеци 2018 године Град Београд је за рушење нелегално изграђених објеката, од предвиђаних 18 милиона из буџета, потрошио само 11 хиљада динара. Овај податак најбоље говори да је Горан Весић,  као истински градоначелник, толерисао и охрабривао бујање дивље градње у престоници”, рекао је заменик шефа одборничке групе Савеза за Србију у Скупштини Београда и додао да је Београд последњих година  тиме оштећен за око 70 милиона евра.

Јовановић, иначе и потпредседник Народне странке, наводи да је крунски доказ да ова власт намерно саботира борбу против дивље градње најновија измена закона о планирању и изградњи.

“Овом изменом се укидају грађевинске инспекције на нивоу градских општина, а комплетан инспекцијски наџор се централизује и преноси на град. Колико је ово бесмислена и потенцијално коруптивна мера говори то што су градске општине, од 2015. године, искористиле готово сва средства из својих буџета намењена рушењу бесправно подигнутих објеката до 800 квадрата, што је спадало у њихову надлежност. Са друге стране, међутим, град Београд уопште није рушио “дивље” објекте  из своје надлежности, то јест оне преко 800 квадрата”, објашњава Јовановић.

 Јовановић  је додао да  град Београд чак није ни подносио кривичне пријаве против починиоца таквих дела, на шта је по закону био обавезан.