Народна странка

Алексић: Донећемо нови Закон о раду по промени власти

Алексић: Донећемо нови Закон о раду по промени власти

Потпредседник Народне странке и трећи на листи Уједињени за победу Србије Мирослав Алексић изјавио је данас да ће „после промене власти на изборима 3. априла“ бити донет нови Закон о раду који ће створити боље услове за радникe.

„Радници су у последњих десет година претворени у бројеве и капиларне гласове, а нико не брине о њиховом статусу, животном стандарду и да ли од свог рада могу да отхране своје породице“, рекао је Алексић на представљању новог Закона о раду на скупу који је организовао синдикат Слога.

Алексић је истакао да је медијална плата у јануару износила 448 евра, што значи да је 50 одсто запослених примило плату до тог износа или мање.

„У стварности је плата још далеко мања, јер велики број радника мора да део зараде врати послодавцима, тако што када прими на рачун, на пример, 50.000 динара, послодавцу мора да врати 10.000 динара. Исто се догађа и са минималним зарадама“, рекао је Алексић.
Алексић је навео да је то могуће јер нема државе која има институције.

„Гарантујемо да ћемо изградити систем и институције и да ће се поштовати закони. Закони морају да одговарају потребама српске привреде и тржишта рада и достојанственом животу сваког радника“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да се запослени широм Србије са којима је разговарао жале углавном на стране инвеститоре као послодавце, док држава страним инвеститорима даје 200 милиона евра годишње из буџета и представља их покретаче привреде.

„Србија је постала држава у којој и радници на одређено и на уговор, јер их је тако лакше уцењивати. Директори такође раде на одређено, па тако од 2016. године немамо директора Србијагаса, јер му је тада истекао мандат, и тако је и са другим јавним предузећима, која су због тога извор корупције, па новац који би требало да заврши код радника заврши у џеповима групице људи која мисли да је приватизовала Србију“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је једини начин да се такво стање промени учествовање на изборима и у политичком животу.