Народна странка

Алексић: Скандал – судија ми одбила позив на посланички имунитет и удаљила адвокате

Алексић: Скандал – судија ми одбила позив на посланички имунитет и удаљила адвокате

Шеф посланичке групе Народне странке у Скупштини Србије Мирослав Алексић изјавио је да му је на суђењу са адвокатом Игором Исаиловићем у Београду судија Трећег основног суда Јелена Милосављевић Петковић укинула могућност позивања на посланички имунитет, као и да није дозволила присуство његовим браниоцима.

Алексић је за портал Н1 рекао да је то „прави скандал“, и додао да док за представнике власти важе једна правила, за посланике и председника Народне странке важе сасвим друга.

"Овај пример сведочи колико нам је разваљено правосуђе, како правосуђе служи да се обрачуна са неистомишљеницима", навео је Алексић.

„Ја сам имао заказано рочиште по приватној кривичној тужби коју је Исаиловић поднео против мене. Исаиловић је адвокат министра финансија Синише Малог, кога су медији доводили у разне везе са приватном фирмом министра Малог, која ради за ’Миленијум тим’ као и са рачунима на Девичанским острвима. Ја сам то као народни посланик изнео у јавност, он ме је због тога тужио и данас смо отишли на прво рочиште“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да је на рочишту судија Јелена Милосављевић Петковић најпре позвала два његова адвоката, који су дошли са њим и рекла им да они нису позвани, као и да морају да напусте рочиште.

„То је незапамћено, катастрофа, скандал… Тачно је да сам на то прво рочиште медијације позван ја са тужиоцем, да се проба да се дође до договора, али адвокат има право да буде ту, да седи са мном, а не да га она избаци из суднице. Она је избацила адвоката из суднице, а онда, када је кренуо процес, Исаиловић је тражио да му се јавно извиним. Ја сам то одбио, зато што је тачно то што сам говорио“, навео је Алексић.

Алексић је рекао да би потврду тих доказа требало да траже надлежне институције, као и да је он народни посланик коме су грађани Србије дали мандат, управо да их заступа и говори у њихово име.

„Позвао сам се на посланички имунитет. Судија ме је питала на који тачно члан се позивам, а ја сам показао посланичку легитимацију, и на члан 103 Устава, да би она рекла да одбија мој позив на имунитет, да ме мој имунитет по овој тужби не штити, као и да заказује следеће рочиште за 25. мај. И то је један скандал, јер је у једном од процеса који води против председника Народне странке Вука Јеремића председнику Србије Александру Вучићу судија у парничном поступку сама успоставила имунитет – иако за парнични поступак имунитет не важи. А Вучић ужива исти имунитет који уживају посланици“, прецизирао је Алексић.

Алексић је истакао да за представнике власти не важе правила у судовима, као и да њему може да укине имунитет само одбор за имунитетска питања Скупштине Србије.

„Овај пример сведочи колико нам је разваљено правосуђе и како правосуђе служи да се обрачуна са неистомишљеницима“, закључио је Алексић.