Народна странка

Алексић: У току је самоуништење СНС-а, врх режима ће одговарати за слом институција

Алексић: У току је самоуништење СНС-а, врх режима ће одговарати за слом институција

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да је „у току самоуништење СНС-а“, који је успоставио систем у којем напредује онај ко је већи криминалац и ко више крши закон, а институције „ћуте као заливене и штите криминалце на власти“.  

„Када у једној држави неправда постане закон, отпор је обавеза. Одговараћете сви који сте данас на челу институција, а ћутите поводом њиховог потпуног слома. Доћи ће време за подношење рачуна“, рекао је Алексић на седници Скупштине Србије на којој се расправља о правосудним законима.

Алексић је министарки правде Маји Поповић рекао да је и она „директни саучесник у слому правосуђа“.

„Нећемо вас ометати у самоуништењу СНС-а јер је то предуслов да изградимо друштво у којем постоје независно правосуђе и држава у којој политички моћници нису изнад институција и у којој нема судија, тужилаца и полицајаца који поступају по налозима политичких моћника из власти и обрачунавају се са политичким неистомишљеницима“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да власт „лаже сваки пут када оптужује опозицију за криминал, издају и кршење закона“.

„Све лажете, јер да не лажете, ви бисте нас похапсили. Владате десет година и оптужбама против нас пљујете сами себе и показујете своју неспособност“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је председник Србије Александар Вучић „показао немоћ“ када је поновио лажи „Српског телеграфа“ за које је тај лист правоснажно осуђен по Алексићевој тужби.

„Вучић нема одговор на све што сам му рекао о Косову и Метохији него понавља лажи за које ми је исплаћена одштета на основу пресуде донете ’у име народа’“, рекао је Алексић.  

Алексић је упитао министарку Мају Поповић да ли се заинтересовала за загађење у Бору, где „Кинези улазе у приватне поседе грађана Србије, у њихове шуме и њиве, а катастар укњижава ту имовину на ’Зиђин’“.

„Да ли сте чули за Синишу Малог? Да ли сте чули за извештај Управе за спречавање прања новца у којем је наведено да је Мали имао 45 рачуна у различитим банкама Србије, да је уплаћивао десетине хиљада евра непознатог порекла на свој рачун, као и на рачуне своје супруге и деце, из оф шор зона Лихтенштајн и Британска Девичанска Острва, из Швајцарске… и да је једним фиктивним послом себи платио 525.000 евра са рачуна у Швајцарској банци на рачун у Србији“, рекао је Алексић.

Алексић је питао Мају Поповић да ли је чула да је у последње две године чак 18 пута одложено припремно рочиште за предмет „Јовањица 2“, и да ли зна да је цео врх државе бранио власника „Јовањице“ Предрага Колувију, оптуженог за највећу производњу марихуане у Европи.

„Ћутите као заливени, а Вучић каже ’шта има везе што је Колувија имао тону дроге, па није никога убио’. Тога није било ни у Колумбији, то може само у приватној држави у којој су институције разорене“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је Вељко Беливук, коме се суди за седам убистава и трговину дрогом, комуницирао са генералним секретаром Владе Србије Новаком Недићем и да је бивша државна секретарка МУП-а Дијана Хркаловић „имала везе са криминалном бандом“.

„Сетили сте се Беливука када сте се с њим посвађали. Његова група је настала 2016. године. Сада бисте хтели да оптужите опозицију да је он наш. О чему говорите“, упитао је Алексић.